Kombinatoryka
AeS: Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, w którym każda cyfra jest inna i cyfrą jedności
jest 5?
Proszę o pomoc!
3 sty 23:33
Eta:
8*8*7*1=...
3 sty 23:34
Mocarz: 6*8*9*1=432 mysle ze wiesz o co mi chodzi ;>
3 sty 23:38
AeS: Liczba ma postać: xyz5
Dla rzędu x możemy wybrać liczby ze zbioru: 1,2,3,4,6,7,8,9.....czyli 8 liczb do wyboru
Dla rzędu y : od dziesięciu liczb odejmujemy liczbę 5 i liczbę z poprzedniego rzędu.......czyli
8
Dla rzędu z: od 10 liczb odejmujemy liczbę 5 i liczby dla dwóch poprzednich rzędów....czyli 7
a więc: 8*8*7*1= 448
Czy dobrze to rozumuję?
3 sty 23:45
beti: świetnie
3 sty 23:46
AeS: Dziękuję ślicznie!
3 sty 23:48
Eta:
3 sty 23:55