matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że..
Al:
Wykaż że wielomian W(x) = x
3
− 4x
2
+ 27x ma dokładnie jeden pierwiastek.
3 sty 23:24
ZKS:
x
3
− 4x
2
+ 27x = 0 x(x
2
− 4x + 27) = 0 ⇒ x = 0 ∨ x
2
− 4x + 27 = 0 (Δ < 0 więc brak rozwiązań rzeczywistych)
3 sty 23:39