PIRAMIDA
help: kazda kolejna warstwa blokow skalnych, z ktorych zbudowano piramide ma objetosc o 25%
mniejsza od objetosci warstwy poprzedniej. oblicz z ilu warstw sklada sie piramida,
jesli objetosc jej pierwszej warstwy jest rowna 64/175 objetosci calej piramidy.
25 mar 16:29
Janusz: Jest to ciąg geometryczny a1= 64/175, q=0,75
Suma n wyrazów Sn=a1* ( 1−q{2})/(1−q). Ponieważ Sn = 1, więc 1= 64/175*(1−
0,75n)/(1−0,75). Stąd 1−0,75n = 1*175/64*(1−0,75), dalej 1−0,75n=175/256, 0,75n=1−
175/256, 0,75n=81/256, (3/4)n=34/44, (3/4)n=(3/4)4, stąd n=4
25 mar 17:45