Nierówność wielomianowa
Adam: witam, mam taką nierówność
x
3 (x
4 − 16) > 0
ktoś mi powie z jaką krotnoscią pierwiastków mam tu doczynienia
x
3 = 0 (krotnosc 3)
x
4−16 = 0
x
4=16
a wiec x=2 x=−2 (krotnosc stopnia 1)
dobrze mysle? czy przy x
4−16=0 powinna byc krotnosc stopnia 4

3 sty 23:19
beti: jest ok
0 jest pierw. 3−krotnym
2,−2 są pierw. 1−krotnymi
3 sty 23:21
Adam: na tej stornce jest napisane "krotnosc pierwiastka to wartość potęgi przy x lub nawiasie"
wiec ten x ma być wolny?
bo na to wygląda....
3 sty 23:28
beti: wielomian po rozłożeniu na czynniki ma postać:
x3(x−2)(x+2)(x2+4)
pierwszy czynnik jest w trzeciej potędze (krotność=3), a dwa następne są w pierwszej potędzę
(krotność=1)
3 sty 23:34