Układ równań prowadzący do równań kwadratowych
Pankracy: Układ równań prowadzący do równań kwadratowych
x2+y2=2
x+y=2
jak to obliczyć?
3 sty 23:02
ICSP: x2 + y2 = 2
x+y = 2
na oko widać że x = 1 oraz y = 1
3 sty 23:06
beti: wyznaczasz z drugiego równania niewiadomą x lub y i podstawiasz do pierwszego równania.
3 sty 23:06
Pankracy: Zrobiłem tak,aby wyznaczyć x:
x2+y2=2
x=2−y
(2−y)2+y2=2
x=2−y
z tego pierwszego wyznaczyłem postać ogólną funkcji kwadratowej: 2y2−4y+2=0 z której delta
wyszła 0. I co teraz? Jak podstawic?
3 sty 23:25
beti: | | b | |
skoro Δ=0, to obliczasz y0 = − |
| a potem podstawiasz do równania x=2−y i wyliczasz x. |
| | 2a | |
3 sty 23:27
Pankracy: y0 wyjdzie 1 to będzie x=2−y = x=2−1=1 tak? A dalej jak?
3 sty 23:51