matematykaszkolna.pl
kombinatoryka Kasia: Kombinatoryka − pytania emotka mam kilka zadan z kombinatoryki, i nie jestem pewna czy dobrze zrobilam oraz mam maly problem z jednym zadankiem i jednym przykladem z innego. Bardzo proszę o spojrzenie i o małą pomoc emotka Z góry baaaardzo dziękujęemotka 1. W klasie jest 20 uczniow. Na ile sposobow ci uczniowie moga zajac miejsca w 10 lawkach dwuosobowych? odpowiedz to 20!, pytanie moje brzmi, dlaczego nie trzeba uwzglednic jeszcze rozne kombinacje

nawias
20
nawias
nawias
2
nawias

par czyli
? czy dlatego,ze tutaj rozwazamy kazda osobe osobno, a nie pary?

2. Na ile sposobow mozna wylosowac z talii kart cztery karty, tak aby a) wszystkie byly tego samego koloru

nawias
13
nawias
nawias
4
nawias

moja odpowiez :

b) wsrod nich byly dwie karty w jednym kolorze i dwie karty w innym kolorze

nawias
13
nawias
nawias
2
nawias

nawias
13
nawias
nawias
2
nawias

moja odpowiedz:
*

c) wsrod nich byly co najmniej dwie karty tego samego koloru?

nawias
13
nawias
nawias
2
nawias

nawias
13
nawias
nawias
2
nawias

nawias
13
nawias
nawias
3
nawias

nawias
13
nawias
nawias
1
nawias

nawias
13
nawias
nawias
4
nawias

moja odpowiedz :
*
+
*
+

3. mamy 9 roznokolorowych szuflad i 5 ponumerowanych kul, ktore losowo umieszczamy w szufladach. Ile jest mozliwosci rozmieszczen tych kul, jesli: a) kazda kula moze znalezc sie w dowolnej szufladzie moja odpowiedz : 9*8*7*6*5 b) wszystkie kule maja sie znalezc w dwoch szufladach i mam pytanie jak ten b przyklad zrobic, bo nie wiem czy mam rozwazyc,ze np. 4 kule sa w jednej, a 1 w drugiej i inne mozliwosci? czy da sie to zrobic za uzyciem wzoru Newtona

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

? ale jakos nie wydaje mi sie..

4. Wykaz,ze w 25−osobowej klasie sa co najmniej trzy osoby, ktore urodzily sie w tym samym miesiacu. i to 4. nie wiem jak ruszyc.. moge prosic o jakas podpowiedz?
3 sty 22:52
Kasia: odświeżam
3 sty 23:06
kylo1303: co do 1. Pierwsza osoba moze zajac miejsce dowolnie, czyli ma 20 mozliwosci, druga 19, trzecia 18 itd Teraz wyobraz sobie jakas jedna lawke z dwoma miejscami: |__ | __ | Przypuscmy ze pierwsza osoba to A a druga to B. Jako ze A moze siasc gdziekolwiek to moze zajac miejsce lewe albo prawe. Jak zajmie lewe, to druga osoba moze zajac prawe. Jak pierwsza zajmie prawe to druga moze lewe. Chodzi o to ze tutaj juz rozpatrujemy wszystkie mozliwe miejsca w lawkach.
3 sty 23:08
kylo1303: 2 − wedlug mnie dobrze 3a zle. Jesli mozemy wsadzac dowolnie, to kazda mozemy wlozyc na 9 sposobow. b) musisz uzyc kombinacji do obliczenia wszytskich mozliwosci wybrania dwoch szuflad z 9

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

. Teraz rozpatrujesz na ile mozliwosci mozesz wlozyc tych 5 kul do 2och szuflad: 25−2

(musimy odrzucic 2 mozliwosci kiedy wszystkie znajda sie w pierwszej szufladzie lub drugiej). Oczywiscie przemnozyc
3 sty 23:10
3 sty 23:10
kylo1303: 4. Tutaj najlatwiej byloby po prostu to pokazac bez uzywania kombinatoryki. Jest 12 miesiecy, wiec jesli mialoby nie byc 3 osob z tego samego miesiaca to maksymalnie moga byc 2 osoby z jedengo emisiaca co daje nam 12*2=24 (tyle osob daloby sie rozlozyc w przeciagu roku zeby zalozenie bylo spelnione). Jako ze jest 25 to ta jedna osoba musi byc ta "trzecia"
3 sty 23:12
Mila: zadanie 3. a) każda w dowolnej szufladzie; Wariacje 5 wyrazowe z 9 elementów= 95 ( pierwsza kula "wybiera "szufladę na 9 sposobów, druga też itd)

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

b)
−wybierasz 2 szuflady

(25 − 2) − liczba rozmieszczeń 5 kul w 2 szufladach, żadna nie może być pusta

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

stąd:
∧(25 − 2)

3 sty 23:17
Kasia: a skad sie wzielo to 25? to jakis wzór? bo nigdy się takie coś nie pojawiło na lekcji.. oczywiscie mam na mysli przy zadaniach z kombinatoryki
3 sty 23:18
Kasia: nooo tak, faktycznie banalne to 4. a nie wpadłam na to emotka
3 sty 23:21
Kasia: hmmm
3 sty 23:31
Mila: W punkcie a) zadania 3 masz wyjaśnione ; Jeszcze raz; 5 kul w 2 szufladach; pierwsza na 2 sposoby, druga na 2 sposoby itd. czyli 2 ∧2 ∧2 ∧2∧2 = 25
3 sty 23:36