kombinatoryka
Kasia: Kombinatoryka − pytania

mam kilka zadan z kombinatoryki, i nie jestem pewna czy dobrze zrobilam oraz mam maly problem z
jednym zadankiem i jednym przykladem z innego. Bardzo proszę o spojrzenie i o małą pomoc

Z
góry baaaardzo dziękuję

1. W klasie jest 20 uczniow. Na ile sposobow ci uczniowie moga zajac miejsca w 10 lawkach
dwuosobowych?
odpowiedz to 20!, pytanie moje brzmi, dlaczego nie trzeba uwzglednic jeszcze rozne kombinacje
| | | |
par czyli | ? czy dlatego,ze tutaj rozwazamy kazda osobe osobno, a nie pary?
|
| | |
2. Na ile sposobow mozna wylosowac z talii kart cztery karty, tak aby
a) wszystkie byly tego samego koloru
b) wsrod nich byly dwie karty w jednym kolorze i dwie karty w innym kolorze
c) wsrod nich byly co najmniej dwie karty tego samego koloru?
3. mamy 9 roznokolorowych szuflad i 5 ponumerowanych kul, ktore losowo umieszczamy w
szufladach. Ile jest mozliwosci rozmieszczen tych kul, jesli:
a) kazda kula moze znalezc sie w dowolnej szufladzie
moja odpowiedz : 9*8*7*6*5
b) wszystkie kule maja sie znalezc w dwoch szufladach
i mam pytanie jak ten b przyklad zrobic, bo nie wiem czy mam rozwazyc,ze np. 4 kule sa w
jednej, a 1 w drugiej i inne mozliwosci? czy da sie to zrobic za uzyciem wzoru Newtona
| | | |
| ? ale jakos nie wydaje mi sie..
|
| | |
4. Wykaz,ze w 25−osobowej klasie sa co najmniej trzy osoby, ktore urodzily sie w tym samym
miesiacu.
i to 4. nie wiem jak ruszyc.. moge prosic o jakas podpowiedz?
3 sty 22:52
Kasia: odświeżam
3 sty 23:06
kylo1303: co do 1.
Pierwsza osoba moze zajac miejsce dowolnie, czyli ma 20 mozliwosci, druga 19, trzecia 18 itd
Teraz wyobraz sobie jakas jedna lawke z dwoma miejscami:
|__ | __ |
Przypuscmy ze pierwsza osoba to A a druga to B. Jako ze A moze siasc gdziekolwiek to moze zajac
miejsce lewe albo prawe. Jak zajmie lewe, to druga osoba moze zajac prawe. Jak pierwsza zajmie
prawe to druga moze lewe. Chodzi o to ze tutaj juz rozpatrujemy wszystkie mozliwe miejsca w
lawkach.
3 sty 23:08
kylo1303: 2 − wedlug mnie dobrze
3a zle. Jesli mozemy wsadzac dowolnie, to kazda mozemy wlozyc na 9 sposobow.
b) musisz uzyc kombinacji do obliczenia wszytskich mozliwosci wybrania dwoch szuflad z 9
| | | |
| . Teraz rozpatrujesz na ile mozliwosci mozesz wlozyc tych 5 kul do 2och szuflad: 25−2 |
| | |
(musimy odrzucic 2 mozliwosci kiedy wszystkie znajda sie w pierwszej szufladzie lub drugiej).
Oczywiscie przemnozyc
3 sty 23:10
3 sty 23:10
kylo1303: 4. Tutaj najlatwiej byloby po prostu to pokazac bez uzywania kombinatoryki. Jest 12 miesiecy,
wiec jesli mialoby nie byc 3 osob z tego samego miesiaca to maksymalnie moga byc 2 osoby z
jedengo emisiaca co daje nam 12*2=24 (tyle osob daloby sie rozlozyc w przeciagu roku zeby
zalozenie bylo spelnione). Jako ze jest 25 to ta jedna osoba musi byc ta "trzecia"
3 sty 23:12
Mila:
zadanie 3.
a) każda w dowolnej szufladzie; Wariacje 5 wyrazowe z 9 elementów= 9
5
( pierwsza kula "wybiera "szufladę na 9 sposobów, druga też itd)
(2
5 − 2) − liczba rozmieszczeń 5 kul w 2 szufladach, żadna nie może być pusta
3 sty 23:17
Kasia: a skad sie wzielo to 25? to jakis wzór? bo nigdy się takie coś nie pojawiło na lekcji..
oczywiscie mam na mysli przy zadaniach z kombinatoryki
3 sty 23:18
Kasia: nooo tak, faktycznie banalne to 4. a nie wpadłam na to
3 sty 23:21
Kasia: hmmm
3 sty 23:31
Mila:
W punkcie a) zadania 3 masz wyjaśnione ;
Jeszcze raz; 5 kul w 2 szufladach; pierwsza na 2 sposoby, druga na 2 sposoby itd.
czyli 2 ∧2 ∧2 ∧2∧2 = 25
3 sty 23:36