Proszę o pomoc w zadaniu dla siostry.
ola: Wykres przedstawia zmiany temperatury 1 kg aluminium w zależności od dostarczanej energii.
Ilość energii potrzebnej do stopienia 2 kg aluminium w temp. 660oC wynosi:
a) 600 kJ
b) 1000 kJ
c) 400 kJ
d) 800 kJ
[oC] I ______ /
600 I /
I /
I /
I /_______________
600 1000 [kJ]
Wiem że nie jest to zadanie matematyczne, ale próbowałam pomóc siostrze w jego rozwiązaniu i
nie mogłyśmy dojść do tego która odpowiedź jest dobra.
Bardzo prosiłabym o pomoc.
3 sty 22:50
Jolanta: | | Q | |
ct= |
| ct jest stałe dla danego ciała |
| | m | |
z wykresu 1kg aluminium topi sie Q=1000−600=400KJ
2kg potrzebowałyby 2 razy wiecej energii czyli 800KJ
4 sty 00:19