odejmowanie funkcji wymiernej
skibson : | 1 | | 1 | | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| 1−x | | 1+x | | 1+x2 | | 1+x4 | | 1+x8 | | 1+x16 | |
3 sty 22:36
Krzych: Sprowadz do wspólnego mianownika tylko dwa pierwsze to zauważysz ciekawą rzecz. Daj znać czy
sobie poradziłeś.
3 sty 22:39
skibson : tzn. nie wiem jak to sprowadzic do wspólnego mianownika dalej mysle że dam sobie rade
3 sty 22:41
beti: | 1 | | 1 | | 1+x | | 1−x | | 2 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| 1−x | | 1+x | | (1−x)(1+x) | | (1−x)(1+x) | | 1−x2 | |
3 sty 22:45
kiia675: 3/x−x/2x−4
21 cze 00:40
Mila: dalej:
| 2 | | 2 | | 2*(1+x2)+2*(1−x2) | |
| + |
| = |
| = |
| 1−x2 | | 1+x2 | | (1−x2)(1+x2) | |
dalej:
| 4 | | 4 | | 8 | | 8 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 1−x4 | | 1+x4 | | (1−x4)(1+x4) | | 1−x8 | |
dalej
dalej:
| 16 | | 16 | | 32 | |
| + |
| = |
| |
| 1−x16 | | 1+x16 | | 1−x32 | |
21 cze 22:11