matematykaszkolna.pl
Znaleźć granice :/ bart: Oto potwor ktory meczy mnie od godziny: lim→ nieskonczonosci. (n−3)(n+3) / 5n + 7 Wiem ze wyjdzie z tego symbol nieoznaczony i wlasnie nie moge znalezc sposoby takie rozpisania tego przykladu aby wyszla granica rozna od nieskonczonoosci
3 sty 22:30
bart: Wlasnie, zapomnialem dodac: "Bardzo dziekuje za ewentualna pomoc emotka"
3 sty 22:37
Krzysiek: dzielisz licznik i mianownik przez n
3 sty 22:37
Atola:
 [∞] 
ale jeżeli licznik i mianownik dąży do nieskończoności to mamy

i możemy skorzystać
 [∞] 
z D'Hospitala i wychodzi granica ∞ czyli chyba taka jest odp
3 sty 22:38
AC:

9 
n −

n 

limn→

= , bo licznik → mianownik → 5

7 
5 +

n 

3 sty 22:40
Krzysiek: Atola, do granicy ciągu chcesz korzystać z de l'hospitala? chyba nie bardzo...
3 sty 22:41
bart: no wlasnie wiem, że wyciagam n w liczniku i mianowniku i wtedy zostaje mi: lim n − 9/n / 5 + 7/n ... z tego wychodzi symbol nieoznaczony niesk/niesk ... chodzi mi o to, czy poprostu mozna to jeszcze jakos ewentualnie poprzeksztalcac zeby wyszla jednak normalna granica ... Na zajeciach zawsze jak wychodzil nam nieoznaczony to przeksztalcalismy to tak, ze zawsze cos na koniec wychodzilo
3 sty 22:42
Atola: no moze rzeczywiście nie bardzo ale odp sie zgadzaemotka
3 sty 22:43
Krzysiek: bart, jest takie tw. jeżeli stopień w liczniku jest: a) większy od stopnia w mianowniku to granica to , b) mniejszy to granica to 0 c) równy to granica to iloraz współczynników przy największych potęgach
3 sty 22:45
bart: aha czyli rozumiem ze + nieskonczonosc jest juz samo w sobie odpowiedzia i nic wiecej nie musze kombinowac ?
3 sty 22:49
bart: Wielkie dzieki wszystkim za pomoc emotka bez was nie russzylbym dalej tylko dalej sleczal nad tym zadaniem i zastanawial sie nie wiem nad czym skoro zadanie rozwiazane
3 sty 22:52