parzystość funkcji
gosia: jak zbadać parzystość funkcji

f:R→R
x
2+x≥0⇒x(x+1)≥0
f(x)={
−x
2−x<0⇒−x(x+1)<0
(−x)
2−x≥0⇒x(x−1)≥0
f(−x)={
−(−x)
2+x<0⇒−x(x−1)<0
Właśnie nie wiem co dalej mam zrobić
3 sty 22:23
gosia: mógłby ktoś mi pomóc, bardzo proszę
3 sty 22:53
gosia: 
3 sty 23:14
kylo1303: Troche ten zapis chaotyczny
3 sty 23:15
gosia: te dwie nierówności powinny być spięte klamrą dużą, której nie znalazłam
3 sty 23:17
xXx: musisz sprawdzić czy f(x)=f(−x)
3 sty 23:18
gosia: czyli jak mam to zrobić
3 sty 23:19
gosia: przedziały mam sprawdzić czy są sobie równe
3 sty 23:24
Mila:
Nie wiem co to za funkcje tam napisałaś.
podam Ci przykłady
1) g(x) =|x| +1
g(−x) =|−x| +1 =|x| +1 funkcja parzysta
2) h(x) = x2 +1
h(−x) = (−x)2 +1 = x2 +1 funkcja parzysta
3) s(x) = 2 x2 −3
s(−x) = 2 (−x)2 − 3 = 2 x2 −3 funkcja parzysta
Oś OY jest osią symetrii wykresów
3 sty 23:49
gosia: tak, tylko ja mam funkcje przedstawioną jako nierówności
3 sty 23:56
gosia: mógłby ktoś mi pomóc, bardzo proszę
4 sty 00:08
4 sty 11:17