Proszę pomóżcie ;]
Gosia: Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak mam obliczyć to zadanie?
Oblicz kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy
3√2 i wysokości 2√3.
3 sty 22:10
Krzych:

a=3
√2
H=2
√3
d=a
√2
d=3
√2*
√2
d=6
3 sty 22:19
Krzych: Mam nadzieję, że policzyłem to co trzeba, bo w sumie w treści zadania jest nieścisłość − każesz
obliczyć kąt nachylenia przekątnej graniastołupa, ale nie piszesz nachylenia do czego. Do
podstawy? Do krawędzi podstawy? A może do krawędzi bocznej? Policzyłem kąt nachylenia do
podstawy, ale tak jak mówię − nie wiem czy to o to chodziło.
3 sty 22:21