Potęgi
Pl88: Przybliżenie liczby 100,6 jest równe 3,981072. Podaj przybliżenie liczby 10−1,4 z
dokładnością do czwartego miejsca po przecinku.
100,6 = 10<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">35
101,4 = 10−<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">75
I nie mogę dojść co dalej, byłabym wdzięczna gdyby ktoś pomógł.
3 sty 22:07
beti: wystarczy, że rozpiszesz:
10−1,4 = 100,6*10−2
3 sty 22:15
Pl88: Ale 100,6 * 10−2 = 10−1,2 a nie 10−1,4
3 sty 22:24
beti: 0,6+(−2) = −1,4 → mnożąc potęgi o tych samych podstawach wykładniki dodajemy
3 sty 22:27
Pl88: Rzeczywiście. O tej porze już nie myślę. Dziękuję
3 sty 22:38