układ równań
addios: Rozwiązać układ równań metodą macierzy odwróconej
2x2 − 6x3 + 2x4 = 1
2x1 −x2 + x3 = 0
x3 − 2x4 = 1
x2 + 2x4 = 0
Mam problem z tym zadaniem, wychodzą mi błędne wyniki x1 i x3. prosił bym o pomoc, z góry
dzięki.
3 sty 21:58
addios: czy wgl da się ten przykład policzyć za pomocą macierzy odwrotnej

?
3 sty 23:47
orzelzmatmy.pl: Po pierwsze musimy zapisać ten układ w postaci macierzowej:
| | ⎧ | 0 2 −6 2 | | |
| | ⎜ | 2 −1 1 0 | | |
| AX=B, gdzie A = | ⎨ | 0 0 1 −2| |
|
| | ⎩ | 0 1 0 2 | | |
| | ⎧ | x1 | | |
| | ⎜ | x2 | | |
| X = | ⎨ | x3 | |
|
| | ⎩ | x4 ] | |
Rozwiązanie za pomocą macierzy odwrotnej
(
http://orzelzmatmy.pl/macierze-wyznaczniki-i-uklady-rownan-liniowych/)
polega na pomnożeniu obu stron przez macierz odwrotną, wtedy mamy
X=A−1B, pod
warunkiem, że macierz odwrotna istnieje. Jest tak, gdy
detA≠0.
U nas w celu obliczenia wyznacznika możemy zastosowć rozwinięcie Laplace'a względem 1 kolumny,
potem odjąć 1 wiersz od 3 i drugi raz skorzystać z rozwinięcia Laplace'a, tym razem dla 3
wiersza.
W ten sposób dostaniemy
detA=18≠0, czyli ten układ równań napewno ma jednoznaczne
rozwiązanie i oczywiście można go rozwiązać używając macierzy odwrotnej.
8 sty 15:37
orzelzmatmy.pl: Po pierwsze musimy zapisać ten układ w postaci macierzowej:
| | ⎧ | 0 2 −6 2 | | |
| | ⎜ | 2 −1 1 0 | | |
| AX=B, gdzie A = | ⎨ | 0 0 1 −2| |
|
| | ⎩ | 0 1 0 2 | | |
| | ⎧ | x1 | | |
| | ⎜ | x2 | | |
| X = | ⎨ | x3 | |
|
| | ⎩ | x4 ] | |
Rozwiązanie za pomocą macierzy odwrotnej
(
http://orzelzmatmy.pl/macierze-wyznaczniki-i-uklady-rownan-liniowych/)
polega na pomnożeniu obu stron przez macierz odwrotną, wtedy mamy
X=A−1B, pod
warunkiem, że macierz odwrotna istnieje. Jest tak, gdy
detA≠0.
U nas w celu obliczenia wyznacznika możemy zastosowć rozwinięcie Laplace'a względem 1 kolumny,
potem odjąć 1 wiersz od 3 i drugi raz skorzystać z rozwinięcia Laplace'a, tym razem dla 3
wiersza.
W ten sposób dostaniemy
detA=18≠0, czyli ten układ równań napewno ma jednoznaczne
rozwiązanie i oczywiście można go rozwiązać używając macierzy odwrotnej.
8 sty 15:37
23 kwi 22:30