procenty
ala: Telewizor kosztuje 3000 zł. Aby go kupić na raty trzeba wpłacić 30 % jego ceny. Pozostałą
kwotę wraz z odsetkami należy spłacic w 12 równych ratach. Oblicz wysokość jednej raty
jeżeli wiadomo ze w sumie trzeba zapłacić o 10% więcej niż wynosi cena telewizora
25 mar 16:19
zzzz: 10% z 3000zl =300 zl
3000+300=3300
30% z 3300=990
3300−990=2310
2310:12=192,5 zl
odp. wysokosc jednej raty wynosi 192,5 zl.
25 mar 16:42
Sabin:
30% ceny telewizora to 900 złotych.
W sumie trzeba zapłacić o 10% więcej niż... − czyli w sumie trzeba zapłacić 3300 złotych.
3300 − 900 = 2400 złotych zostało do zapłacenia.
12 równych rat daje w sumie 2400 złotych, czyli 1 rata to...
25 mar 16:42
pomocy: 2 różne odpowiedzi... która jest dobra....?
25 mar 16:56
zzzz: to zależy czy na samym początku przy kupnie telewizora masz zapłacić 30% od początkowej
ceny czyli 3000zl, czy 30 % od ceny powiększonej już o te 10%
25 mar 17:00
Sabin:
Sprawdzić w odpowiedziach?

Jak dla mnie "cena telewizora" to cena jeszcze bez tych dodatkowych 10% odsetek, ale
treść jest tak napisana, że ciężko na 100% powiedzieć kto z nas ma rację.
25 mar 17:01