Uzasadnij że...
Paulina: Uzasadnij że 3−cyfrowa liczba w której wszystkie liczby są jednakowe jest podzielna przez 3.
3 sty 21:48
Krzych: Chyba powinno być: "Uzasadnij że 3−cyfrowa liczba w której wszystkie cyfry są jednakowe
jest podzielna przez 3"
A wygląda to następująco:
Liczba jest podzielna przez 3 kiedy suma cyfr tej liczby jest podzielna przez 3, zaś kiedy
wszystkie cyfry liczby trzycyfrowej są jednakowe to suma tych cyfr wynosi n+n+n=3n , N∊N+
zatem jest podzielna przez trzy, co kończy dowód.
3 sty 22:00
Paulina: dziekuje
3 sty 22:01
Bartek: To ja mam pytanie dotyczące tego zadania. Gdzie tutaj na piszu można poczytać o tego typu
własnościach liczb? Bo w dziale "liczby i wyrażenia algebraiczne" nie ma nic o podzielnościach
i innych tego rodzaju regułach.
Np to co Krzych napisałeś, czyli że liczba jest podzielna przez 3 kiedy suma cyfr jest
podzielna przez 3...gdzie można znaleźć takie informacje? W tym dziale o liczbach jest
wszystko tak bardziej ogólnie opisane.
3 sty 22:42
Krzych: Hm... No nie wiem, ja o istnieniu tej własności dowiedziałem się w podstawówce, w klasach 4−6 z
tego co pamiętam. Tak samo jak na przykład o tym, że liczba jest podzielna przez 4 gdy jej
dwie ostatnie cyfry są podzielne przez 4 czyli na przykład liczba 829756829764529872 jest
podzielna przez 4 a liczba 8726897265286542 już nie.
3 sty 22:45
3 sty 22:56
Bartek: Spojrzałem w wiki. Są tam różne ciekawe informacje, ale tego rodzaju informacji nie znalazłem.
Kurcze...gdzie to można znaleźć? Może po prostu w podręcznikach 4−6. Pytanie tylko czy to jest
wiedza, którą przekazuje rozsądny nauczyciel czy jest to wiedza książkowa.
3 sty 23:00
Bartek: O, dzięki Eta. Patrzyłem w wiki, ale nie tam, gdzie trzeba. Fajnie, jeżeli jest to, są też na
pewno inne rzeczy. Dzięks.
3 sty 23:01
Eta:
3 sty 23:11
Polinka: wpisz w google, cechy podzielnosći liczb przez... danąc cyfre i wszystko Ci wyskoczy
13 wrz 00:44
asdf: x − jedność = 1n
z − dziesiątka = 10n
y − setka = 100n
1n + 10n + 100n = 111n = 3 * 37n
13 wrz 00:46
f: fefe
18 sty 22:11