uklad rownan
Armando: Mam totalna zacme i zapomnialem jak sie rozwiazywalo uklady rownan. Pomozecie mi?
x•y=448
(x+4)•(y−2)=448
3 sty 21:42
bezsilna: | | 448 | |
x= |
| podstawiasz do drugiego i wyliczasz  |
| | y | |
3 sty 21:43
Armando: to wiem ale nie wiem jak dalej
3 sty 21:44
bezsilna: | 448 | |
| + 4 ) * ( y − 2 ) = 448 |
| y | |
i teraz " każde przez każde " w nawiasach
3 sty 21:46
bezsilna: | 448 * y | | 896 | |
| − |
| + 4y − 8 = 448 |
| y | | y | |
3 sty 21:48
kylo1303: Polecalbym nieco ulatwic sobie zadanie:
(x+4)•(y−2)=448
xy+4y−2x−8=448 oraz xy=448 (podstawiam pod xy)
448+4y−2x−8=448
2y−4=x
I teraz podstawiam do pierwszego:
y*(2y−4)=448
2y
2−4y−448=0
y
2−2y−224=0
Δ=4+4*224=4+896=900
√Δ=30
| | 2−30 | |
y1= |
| =−14 wtedy x=−28−4=−32
|
| | 2 | |
3 sty 22:11