Gustlik: 4x
2+y
2−4xy+12x−6y+9=0
Równanie pary prostych ma postać:
(A
1x+B
1y+C
1)(A
2x+B
2y+C
2)=0
Wymnażam nawiasy a potem przyrównam współczynniki:
A
1A
2x
2+A
1B
2xy+A
1C
2x+B
1A
2xy+B
1B
2y
2+B
1C
2y+C
1A
2x+C
1B
2Y+C
1C
2=0
A
1A
2x
2+B
1B
2y
2+A
1B
2xy+B
1A
2xy+A
1C
2x+C
1A
2x+B
1C
2y+C
1B
2y+C
1C
2=0
A
1A
2x
2+B
1B
2y
2+(A
1B
2+B
1A
2)xy+(A
1C
2+C
1A
2)x+(B
1C
2+C
1B
2)y+C
1C
2=0
Przyrównaj teraz współczynniki przy tych samych potęgach x i y z "mojego" równania do tych w
Twoim równaniu, będzie układ równań, trochę długi, ale powinno się udać. Pozdrawiam