Jaki wzór zastosować do tego zadnia?
Inez: Mam pytanko. Jaki wzór zastosować do tego zadania?
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym przekątna podstawy wynosi 6 a
jego wysokość 9.
3 sty 21:24
Silny: V = 1/3pp * h
pp − pole podstawy
h − wysokość ostrosłupa
pole podstawy ostrosłupa prawidłowego to a2, a przekątna kwadratu to d=a√2
3 sty 21:31
Silny:
Tak może bardziej czytelnie będzie
3 sty 21:33
Inez: Jak z przekątnej kwadratu obliczyć "a" żebym mogła wyliczyć pole podstawy?
3 sty 21:37
Silny: przekątna kwadratu wynosi 6 czyli:
d=6
wzór na przekątną to:
d=a√2
Zatem:
6=a√2 → a=6√2 → a=3√2
3 sty 21:41
Inez: aha ok czyli zadanie będzie wyglądało tak?
V=(3√2)2*9
−−−−−−−−−−−−−
3
3 sty 21:46
Silny: Dokładnie tak
3 sty 21:48
Inez: Ja to obliczyłam tak dobrze?
V=(3
√2)
2*9
−−−−−−−−−−−−−−
3
=(9*2)*9
−−−−−−−−
3
=162
−−−− = 54 Dobrze

?
3
3 sty 21:51
Silny: Tak

Powodzenia w dalszej nauce i maturce.
3 sty 21:52
Inez: Dziękuję

za pomoc. Trzymaj się.
3 sty 21:52