rozwiaz rownania i nierownosci
iloniek17: rozwiaz równania i nierównosci:
| | 2x +3 | | 6x + 6 | |
c) |
| = |
| |
| | 3x +2 | | 5x + 4 | |
f) U{(x +1)
3 }{(x + 1)
2 (x − 5) > 0
3 sty 21:15
Krzych:
| | (x +1)3 | |
f) |
| >0
|
| | (x + 1)2(x − 5) | |
(x +1)
3(x + 1)
2(x − 5)>0
(x+1)
5(x−5)>0
x∊(−∞ , −1)∪(5 , +∞)
3 sty 21:22
Krzych: Ojej, nie wiem czemu wstawiło się takie koślawe gówno. W podglądzie jak wysowałem wyglądało
ładnie.
3 sty 21:23
Krzych:

x
2(x−1)≤0
x∊<0 , 1>
3 sty 21:26
Krzych: A przepraszam, x∊<0 , 1) bo w mianowniku jest x−1 a musisz założyć, że mianownik jest różny od
zera
3 sty 21:28
krystek: | | 1 | |
@KrzychA wstaw za x=− |
| i nierównośc bedzie spełniona .Więc jak? |
| | 2 | |
Drugie pytanie Czy x może być równe 1?
Pomyśl!
3 sty 21:31
Krzych: A co do pozostałych zadań to spróbuj sam. Ogólna zasada postępowania z równaniami i
nierównościami wymiernymi jest taka:
1. Zakładasz, że wszystkie mianowniki są różne od zera
2. Przenosisz wszystko na jedną stronę
3. Sprowadzasz do wpsólnego mianownika
4. W równaniach piszesz układ równań. Jedno równanie to licznik równa się zero, a drugie to
mianownik jest różny od zera.
4. W nierównościach przemnażasz licznik przez mianownik i rysujesz wykres otrzymanego
wielomianu i z niego odczytujesz odpowiedź.
3 sty 21:31
Krzych:

Że x nie może być równy 1 to już zdążyłem zauważyć zanim napisałeś swojego posta. A co do tego
drugiego to masz racje, kiedy pierwiastek jest parzystego stopnia to wykres "odbija" od osi a
nie przecina jej. Robiłem szybko bo zobaczyłem, że zadanie proste i wkradł mi się taki błąd
przez nieuwagę. Wykres powinien wyglądać tak, zatem x∊(−∞ , 1)
3 sty 21:34
iloniek17: ślicznie dziekuje
3 sty 21:35
krystek:
3 sty 21:38
iloniek17: przykład d będzie wyliczony z delty? bo nie jestem pewna czy dobrze mi wychodzi
3 sty 21:47
Krzych: Żeby się zrehabilitować zrobię jeszcze podpunkt c, bo wygląda na najbardziej żmudny.
3x+2≠0 ⇒ x≠−
23 ∧ 5x+4≠0 ⇒ x≠−
45
| (2x+3)(5x+4)−(6x+6)(3x+2) | |
| =0
|
| (3x+2)(5x+4) | |
| (10x2+23x+12)−(18x2+30x+12) | |
| =0
|
| (3x+2)(5x+4) | |
| 10x2−18x2+23x−30x+12−12 | |
| =0
|
| (3x+2)(5x+4) | |
−8x
2−7x=0
8x
2+7x=0
x(8x+7)=0
8x(x+
78)=0
x(x+
78)=0
x=0 ∨ x=−
78
3 sty 21:52
3 sty 21:55
krystek: | x+5 | |
| >0 i teraz masz m zerowe x=−5 lub x=5 |
| 2(x−5) | |
Parabola z gałęziami do góry i x∊(−
∞,−5)U(5,
∞)
3 sty 21:55
Krzych: Ach, przypadkiem wysłałem, chciałm kliknąć powrót do edycji, już robię dalej.
3 sty 21:55
Krzych: O, no to już nie muszę robić dalej. Poprawne rozwiązanie jest dokładnie takie jak przedstawił
krystek
3 sty 21:57
iloniek17: a mam pytanie co do przykladu c, dlaczego zostal zmieniony znak?
−8x2−7x=0
8x2+7x=0
3 sty 22:05
krystek: Mnozysz obustronnie przez (−1)
3 sty 22:15
iloniek17: ok,
w przykładzie b wynikiem jest:
7x (x+12) = 0
x=0 ∨ x= 12 ?
3 sty 22:18
krystek: nie!
3 sty 22:19
krystek: x2−7x+6=0 x≠0
Δ= ...x1=..x2=...
3 sty 22:23
iloniek17: | x *x *7 + 6*x*7 + 7*6*x | |
| = 0 |
| 2x +7 | |
7x
2 +84x =0
x(7x +84) = 0
7x (x +12) =0
x=0 ∨ x = 12
to moje rozwiazanie, gdzie jest błąd?
3 sty 22:28
iloniek17: w przykladzie a jest x2 +6x − 9 = 0? i z tego delte wyliczyc?
3 sty 22:32
Krzych: Jest PEŁNO błędów:
w trzeciej linijce:
| | 7 | | 7x | |
2) −7≠ |
| lecz −7=− |
|
|
| | 7 | | x | |
w czwartej linijce:
3) jak dodajesz ułamki to muszą mieć wspólny mianownik i dodajesz wtedy tylko liczniki a nie
mianowniki
12+
13 to
56 a nie
25
3 sty 22:33
Krzych: x+6x=7
x≠0
x+6x−7=0
{x2}{x}+6x−7xx=0
Ponieważ to jest równanie, a nie nierówność i założyliśmy już, że x≠0 to możemy obustronnie
przemnożyć przez x i otrzymamy:
x2−7x+6=0
(x−1)(x−6)=0
x=1 ∨ x=6
3 sty 22:37
iloniek17: faktycznie... racja..
3 sty 22:42
iloniek17: a w przykladzie a wyjdzie x2 + 8x − 9 = 0 i z tego jak wyliczyłam x1 = −9 a x2 = 1?
3 sty 22:44