matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
marysia:
4x
4
−x
2
rozwiąż równanie
=0
2x+1
x≠ −0.5 mi wyszedł tylko x=0, a w odp są właśnie 2 liczby, x=0 i x=0,5 Ja rozwiąząlam to tak:
x
2
(4x
2
+1)
=0
2x+1
Δ<0⇒x=0 więc zapewne jest to źle, proszę o pomoc
3 sty 21:11
Krzysiek:
x
2
(4x
2
−1) w liczniku
3 sty 21:11
marysia:
o ja! zawsze robię takie głupie błedy! Dziękuję Krzystofie!
3 sty 21:18