skróć ułamki
iloniek17: Skróć ułamki:
3 sty 21:01
iloniek17: a co z ułamkami ?
3 sty 23:55
Jolanta: | 27x3−13 | |
| =w liczniku wzór na a3−b3 |
| 3x−1 | |
x
2−4 wzór (a+b)(a−b)=a
2−b
2
w ostatnim ten sam wzór w liczniku
wiesz już ?
4 sty 00:02
beti: Po pierwsze − dziedzinaPo drugie − rozkładasz licznik i mianownik na czynniki, skracasz i ...
już
dla przykładu zrobię a):
D: 2x−2≠0 ⇒x≠1 →więc D=R\{1}
| | x(x−1) | | x | |
teraz wyrażenie: |
| = |
| |
| | 2(x−1) | | 2 | |
4 sty 00:02
iloniek17: dla pewnosci, bedzie w przykładzie b w liczniku po rozwinieciu wzoru (3x −1)(3x2 +3x +1 +12)
?
4 sty 00:13
Jolanta:
(a−b)(a2+ab+b2)
(3x−1)(9x2+3x+1)
4 sty 00:22
Jolanta: poprawiłaś ? i co z pozostałymi
4 sty 00:35
Jolanta:
x2−4=(x+2)(x−2)
81x2−25=(9x+5)(9x−5)
4 sty 01:01