równania i nierówności pomocy
iloniek17: rozwiąż równania i nierówności:
a) x3 − 2x2 + 3x − 6 =0
b) x3 −7x2 −3x +21=0
c)(x2 − 10x)(x2−49)<0
d) (x2−4x−5)(x2+1)≥ 0
3 sty 20:54
Gustlik:

ad a) i b) grupowanie 1 z 2 i 3 z 4
ad c)
x(x−10)(x−7)(x+7)<0
Pierwiastki wielomianu:
x=0, x=10, x=7, x=−7
x∊(−7, 0)U(7, 10)
ad d) (x
2−4x−5)(x
2+1)≥ 0
1 czynnik:
Δ=36,
√Δ=6
x
1=−1, x
2=5
2 czynnik − brak pierwiastków
x∊(−
∞, −1>U<5, +
∞)
3 sty 21:35
iloniek17: w przykladzie a wyszło mi x2 (x−2) +3(x−2) = 0 i co dalej?
3 sty 23:44
beti: (x−2)(x2+3)=0
3 sty 23:47
iloniek17: dziekuje
3 sty 23:51