wykonaj działania - pomocy przy rozwiązaniu.. ;/
iloniek17: Czy mógł by mi ktoś rozwiązać te działania? ja nie potrafię

a) (4x
2 + 1)(x
2 − 5)
b) (x−2)(2x
2 − 3)
c) (x
4 + 3x
3 − x
2 + 4x − 5) : (x+1)
d) X
3 + 4x
2 + x − 6) : (x−2)
3 sty 20:49
3 sty 20:55
3 sty 20:56
iloniek17: no ok w pierwszym przykladzie wychodzi mi 4x4 − 20x2 +1x − 5
i co dalej?
3 sty 21:03
iloniek17: jeszcze tutaj potrzebuje pomocy...
4 sty 00:22
Jolanta: dobrze tak samo zrób drugi przykład
4 sty 00:25
iloniek17: w drugim wychodzi mi 2x3 − 4x2 −3x +6 i nic wiecej nie trzeba?
a jak zrobic c i d?
4 sty 00:28
Jolanta:
x3+2x2
x4+3x3−x2+4x−5 : (x+1)
−x4−x3
2x3−x2
−2x3−2x2
−3x2+4x
spróbuj dalej
4 sty 00:33
Jolanta: jeżeli masz polecenie wykonaj działąnia to tylko liczysz, dobrze wymnożyłaś
4 sty 00:35
iloniek17: a wyszla mi reszta 6...
4 sty 00:45
Jolanta: reszta −12
−3x+7
−−−−−−−−−
−3x2+4x : (x+1)
3x2+3x
7x−5
−7x−7
−12
x4+3x3−x2+4x−5 =(x+1)(x3+2x2−3x+7)−12
4 sty 00:51
iloniek17: a pomylilam znak...
4 sty 00:56
Jolanta: idę spac
x2+6x +13
x3+4x2+x−6 : (x−2)
−x3+2x2
6x2+x
−6x2+12x
13x−6
−13x+26
20
x3+4x2+x−6=(x2+6x+13)(x−2)+20
4 sty 00:59
iloniek17: a w przykladzie d reszta 20? tak?
4 sty 01:00
iloniek17: dziekuje
4 sty 01:00
Jolanta:
4 sty 01:02
Gustlik: Te dwa ostatnie przykłady można szybciej rozwiązać Hornerem:
ad c) (x4 + 3x3 − x2 + 4x − 5) : (x+1)
1 3 −1 4 −5
−1 1 2 −3 7 −12
Wynik: x3+2x2−3x+7, reszta=−12
W(x)=(x3+2x2−3x+7)*(x+1)−12
d) (x3 + 4x2 + x − 6) : (x−2)
1 4 1 −6
2 1 6 13 20
Wynik: x2+6x+13, reszta=20
W(x)=(x2+6x+13)*(x−2)+20
4 sty 02:23
ja: 1/x−3+2=
11 sty 13:12