bryła sztywna
daro: Pomocy mam zadanie z fizyki ale nie wiem jak go zrobić

!Chłopiec nadał obręczy( moment
bezwładności mr
2) prędkość początkowa 2 m/s. Na jaką wysokość może wtoczyć się ta
obręcz po równi pochyłej? wszelkie opory ruchu pomminąć.
Jakub: Tocząca obręcz (bryła sztywna) ma dwa rodzaje energii:
| | mv2 | |
1. energię kinetyczną ruchu prostoliniowego: Ek1 = |
| |
| | 2 | |
| | Iω2 | |
2. energię kinetyczną ruchu obrotowego: Ek2 = |
| |
| | 2 | |
| | mv2 | | Iω2 | |
Całkowita energia kinetyczna obręczy to: Ek = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
Prędkość kołową ω można wyprowadzić ze wzoru v = ωr
Moment bezwładności obręczy to I = mr
2. Fajna animacja jest na
http://pl.wikipedia.org/wiki/Moment_bezw%C5%82adno%C5%9Bci
Wstaw do wzoru na E
k wzory na ω i I to "r" ci się skróci i dobrze, bo i tak nie mamy w
zadaniu ile wynosi.
Dobra najtrudniejsze za nami. Teraz korzystasz z faktu, że początkowa energia kinetyczna
zamienia się w potencjalną.
E
k = mgh
No i z tego już wyliczysz h.
Napisz jak ci poszło.