matematykaszkolna.pl
funkcja logaryticzna Myślę, że tak...: Znowu potrzebuję wsparcia Rozwiąż graficznie nierówność f(x)=|log3(x−2)−1|>1 Narysowalem |log3(x−2)−1| i co mam teraz odczytać z wykresu funkcji, że x∊(2,3) ∪ (11,) czy jak? Jak da radę to proszę również o rozwiązanie algebraiczne emotka
3 sty 20:28
Myślę, że tak...: Mayday, mayday
3 sty 20:54
Myślę, że tak...: Houston, I've Got a Problem?
3 sty 21:06
-:): skoro narysowałeś już f(x)=Ilog3(x−2)−1I ... to dorysuj y=1 ... i zaznacz przedziały
3 sty 21:11
Basiek: Tak na pierwszy rzut oka... (może być ŹLE) , ale rozpisujesz sobie to z wartości bezwzględnej, dopisujesz zał. x>2... i masz logcośtamcośtam>2 lub logcośtamcośtam>0 wykresiątka pomocnicze (najlepiej wykres+ równanie, kiedy log=2 i log=0).... i wychodzić powinna Ci ładna odp. emotka Nie wiem, czy można mnie zrozumieć : D
3 sty 21:17
Myślę, że tak...: Narysować narysowalem, rozpisywac wartości bezw.nie rozpisywaem, bo za dużo roboty skąd Basiek te lub logcośtamcośtam>0 ?
3 sty 21:25
Basiek: |log3(x−2)−1|>1⇔ log3(x−2)−1>1 LUB log3(x−2)−1<−1 log3(x−2)>2 LUB log3(x−2)<0 Jutro sobie to porozwiązuję dziś mam nawał pracy. Ktoś na pewno łamie moje prawa ucznia!
3 sty 21:27
Basiek: I teraz sobie narysuj dwa osobne wykresy dla tego i tego... i suma przedziałów Tak?
3 sty 21:29
Myślę, że tak...: a no teraz rozumiem o co chodzi, jak widać można Cię zrozumieć, ale dopiero za drugim razem ja zrobilem wcześniej coś w ten deseń jak "−emotka" tylko wydao mi się dziwne, że trzeba z wykresu odczytać. Że x∊(2,3) to da się zauważyć, ale, że (11,) to już deczko ciężkawo emotka
3 sty 21:38
Myślę, że tak...: trochę mi się "ze" powtarza, ale na forum matematycznym może nie będę sądzony za to
3 sty 21:40
Basiek: Myślę, że nie
3 sty 22:00
Myślę, że tak...: Niedlugo pewnie będziesz mogla pobawic się z analityczną jak zechcesz, bo znając życie to znajdzie się coś co mnie zagnie, a i jeszcze z planimetrii
3 sty 22:21
Basiek: Analityczna to mój ulubiony dział. Więc chętnie. Planimetrii nie dotykam, bo to boli Czyli do następnego razu
4 sty 00:05
Mila: 1)wykres log3 x 2) przesunięcie wykresu o 2 jednostki w prawo i jedną w dół 3) odbicie tego co pod osią OX do góry 4) prosta y=1 5 ) odczytujesz dla jakich x wykres |log... | leży nad prostą y =1
4 sty 00:11
Basiek: Mila a wyjdą tu w ogóle ładne punkty, czy lepiej obliczać? Bo w sumie nie ma wiele liczenia Chyba ten jeden raz bardziej opłaca się coś policzyć.
4 sty 00:13
ZKS: Ale polecenie jest rozwiąż graficznie.
4 sty 00:14
Basiek: Oj tam, oj tam. Mam swoje zasady, nigdy nie czytam poleceń. Cześć ZKS emotka
4 sty 00:15
ZKS: Witam Basiek. emotka Mam nadzieje że na maturze będziesz czytać polecenia.
4 sty 00:21
Basiek: To najnudniejsza część zawsze. Staram się omijać czytanie poleceń, bo i po co? PS. Mówiłam Ci już, że "lajkuję" Aksjomat? Fajny jest na bezsenne noce
4 sty 00:23
ZKS: Że zakupiłaś Aksjomat to słyszałem ale że przerabiasz to jeszcze nie.
4 sty 00:25
Basiek: Hm, zrobiłam jakieś 6 zadań, więc nie ma się czym chwalić. Chodzi o to, że mi się podoba, zadania nie są takie smętne
4 sty 00:31
ZKS: Fajne są zadania z tego zbioru trzeba troszkę pomyśleć. emotka
4 sty 00:33
Basiek: Ja robię tylko te, które umiem bez myślenia <3
4 sty 00:34
ZKS: No to tak na początek się takie robi później się do fajniejszych przechodzi. Ale mam nadzieje że nie robisz tego testu na samym początku co jest? emotka
4 sty 00:36
Basiek: Po 5 pytaniach zrezygnowałam Chociaż było tam to hm
 1 
x+

=7
 x 
 1 
jaką liczbą jest x2+

−? Więc pewnie ma to jakąś wartość dydaktyczną
 x2 
4 sty 00:38
ZKS: Na pewno ale większą wartość dydaktyczną mają zestawy zadań otwartych i testy końcowe. emotka
4 sty 00:44
Basiek: Toż przecież robię ! Tj. robiłam. Jutro się z tym pobawię, co?
4 sty 00:45
ZKS: Rób rób bo bez zadań ani rusz. To jeżeli chcesz to jutro sobie porób zmuszać Cię nie mogę. emotka
4 sty 00:52
Basiek: Chyba nikt nie może... Dobra, nieważne. Czas nauczyć się na 3 spr. Niech żyje edukacja.
4 sty 00:53
ZKS: Mama i tata mogą Ci kazać bo nie będą Ci jeść dawać jak nie rozwiążesz zadań z Aksjomatu.
4 sty 00:58
Basiek: Myślę, że byłoby to całkiem fajne. Studniówkowy plan− kup−sukienkę−w−mniejszym−rozmiarze miałby prawo się ziścić
4 sty 01:01
ZKS: Tak żebyś tylko później nie musiała pożyczać od Calineczki sukienki.
4 sty 01:05
Basiek: Wcale nie jestem aż taka niska
4 sty 01:06
ZKS: Ja nie mówię o wzroście ale o wadze skoro nie będziesz jeść. emotka
4 sty 01:09
Basiek: Calineczka była przede wszystkim niska Nie wmówisz mi innej wersji. Pamiętasz− łupinka, żaba, kwiatuszek? Nikt nie mówił, że była wychudzona
4 sty 01:12
ZKS: Ale skoro stracisz na wadze to i od razu zmalejesz.
4 sty 01:21
Basiek: Zaręczam jedną dłonią, że nie. Swoją drogą... nieźle zaczynam bredzić. Czas zrobić papa . Dobranoc.
4 sty 01:22
ZKS: Dobranoc. emotka
4 sty 01:24