funkcja logaryticzna
Myślę, że tak...: Znowu potrzebuję wsparcia

Rozwiąż graficznie nierówność f(x)=|log
3(x−2)−1|>1
Narysowalem |log
3(x−2)−1| i co mam teraz odczytać z wykresu funkcji, że x∊(2,3) ∪ (11,
∞) czy
jak? Jak da radę to proszę również o rozwiązanie algebraiczne
3 sty 20:28
Myślę, że tak...: Mayday, mayday
3 sty 20:54
Myślę, że tak...: Houston, I've Got a Problem?
3 sty 21:06
-:):
skoro narysowałeś już f(x)=Ilog3(x−2)−1I ... to dorysuj y=1 ... i zaznacz przedziały
3 sty 21:11
Basiek: Tak na pierwszy rzut oka... (może być ŹLE) , ale
rozpisujesz sobie to z wartości bezwzględnej, dopisujesz zał. x>2...
i masz logcośtamcośtam>2 lub logcośtamcośtam>0
wykresiątka pomocnicze (najlepiej wykres+ równanie, kiedy log=2 i log=0).... i wychodzić
powinna Ci ładna odp.

Nie wiem, czy można mnie zrozumieć : D
3 sty 21:17
Myślę, że tak...: Narysować narysowalem, rozpisywac wartości bezw.nie rozpisywaem, bo za dużo roboty

skąd
Basiek te lub logcośtamcośtam>0 ?
3 sty 21:25
Basiek: |log
3(x−2)−1|>1⇔
log
3(x−2)−1>1 LUB log
3(x−2)−1<−1
log
3(x−2)>2 LUB log
3(x−2)<0
Jutro sobie to porozwiązuję dziś mam nawał pracy.

Ktoś na pewno łamie moje prawa ucznia!
3 sty 21:27
Basiek: I teraz sobie narysuj dwa osobne wykresy dla tego i tego... i suma przedziałów

Tak?
3 sty 21:29
Myślę, że tak...: a no teraz rozumiem o co chodzi, jak widać można Cię zrozumieć, ale dopiero za drugim razem

ja zrobilem wcześniej coś w ten deseń jak
"−
" tylko wydao mi się dziwne, że trzeba z
wykresu odczytać. Że x∊(2,3) to da się zauważyć, ale, że (11,
∞) to już deczko ciężkawo
3 sty 21:38
Myślę, że tak...: trochę mi się "ze" powtarza, ale na forum matematycznym może nie będę sądzony za to
3 sty 21:40
Basiek: Myślę, że nie
3 sty 22:00
Myślę, że tak...: Niedlugo pewnie będziesz mogla pobawic się z analityczną jak zechcesz, bo znając życie to
znajdzie się coś co mnie zagnie, a i jeszcze z planimetrii
3 sty 22:21
Basiek: Analityczna to mój ulubiony dział. Więc chętnie. Planimetrii nie dotykam, bo to boli

Czyli do następnego razu
4 sty 00:05
Mila:
1)wykres log3 x
2) przesunięcie wykresu o 2 jednostki w prawo i jedną w dół
3) odbicie tego co pod osią OX do góry
4) prosta y=1
5 ) odczytujesz dla jakich x wykres |log... | leży nad prostą y =1
4 sty 00:11
Basiek: Mila a wyjdą tu w ogóle ładne punkty, czy lepiej obliczać? Bo w sumie nie ma wiele
liczenia

Chyba ten jeden raz bardziej opłaca się coś policzyć.
4 sty 00:13
ZKS:
Ale polecenie jest rozwiąż graficznie.
4 sty 00:14
Basiek: Oj tam, oj tam.

Mam swoje zasady, nigdy nie czytam poleceń. Cześć
ZKS
4 sty 00:15
ZKS:
Witam
Basiek.

Mam nadzieje że na maturze będziesz czytać polecenia.
4 sty 00:21
Basiek: To najnudniejsza część zawsze.

Staram się omijać czytanie poleceń, bo i po co?

PS.
Mówiłam Ci już, że "lajkuję" Aksjomat? Fajny jest na bezsenne noce
4 sty 00:23
ZKS:
Że zakupiłaś Aksjomat to słyszałem ale że przerabiasz to jeszcze nie.
4 sty 00:25
Basiek: Hm, zrobiłam jakieś 6 zadań, więc nie ma się czym chwalić. Chodzi o to, że mi się podoba,
zadania nie są takie smętne
4 sty 00:31
ZKS:
Fajne są zadania z tego zbioru trzeba troszkę pomyśleć.
4 sty 00:33
Basiek: Ja robię tylko te, które umiem bez myślenia <3
4 sty 00:34
ZKS:
No to tak na początek się takie robi później się do fajniejszych przechodzi.

Ale mam
nadzieje że nie robisz tego testu na samym początku co jest?
4 sty 00:36
Basiek: Po 5 pytaniach zrezygnowałam

Chociaż było tam to hm
| | 1 | |
jaką liczbą jest x2+ |
| −? Więc pewnie ma to jakąś wartość dydaktyczną  |
| | x2 | |
4 sty 00:38
ZKS:
Na pewno ale większą wartość dydaktyczną mają zestawy zadań otwartych i testy końcowe.
4 sty 00:44
Basiek: Toż przecież robię !

Tj. robiłam. Jutro się z tym pobawię, co?
4 sty 00:45
ZKS:
Rób rób bo bez zadań ani rusz.

To jeżeli chcesz to jutro sobie porób zmuszać Cię nie mogę.
4 sty 00:52
Basiek: Chyba nikt nie może...

Dobra, nieważne. Czas nauczyć się na 3 spr. Niech żyje edukacja.
4 sty 00:53
ZKS:
Mama i tata mogą Ci kazać bo nie będą Ci jeść dawać jak nie rozwiążesz zadań z Aksjomatu.
4 sty 00:58
Basiek: Myślę, że byłoby to całkiem fajne.

Studniówkowy plan− kup−sukienkę−w−mniejszym−rozmiarze
miałby prawo się ziścić
4 sty 01:01
ZKS:
Tak żebyś tylko później nie musiała pożyczać od Calineczki sukienki.
4 sty 01:05
Basiek: Wcale nie jestem aż taka niska
4 sty 01:06
ZKS:
Ja nie mówię o wzroście ale o wadze skoro nie będziesz jeść.
4 sty 01:09
Basiek: Calineczka była przede wszystkim niska

Nie wmówisz mi innej wersji. Pamiętasz− łupinka,
żaba, kwiatuszek?

Nikt nie mówił, że była wychudzona
4 sty 01:12
ZKS:
Ale skoro stracisz na wadze to i od razu zmalejesz.
4 sty 01:21
Basiek: Zaręczam jedną dłonią, że nie.
Swoją drogą... nieźle zaczynam bredzić. Czas zrobić papa

. Dobranoc.
4 sty 01:22
ZKS:
Dobranoc.
4 sty 01:24