!
Wiem ze to nie jest forum do rozwiązywania zadań z fizyki, ale może się znajdzie ktoś kto jest
w stanie mi pomóc(Dziękuję za poświecenie)
Otóż zadanie jest następujące:
Ciało porusza sie po okręgu tak że kąt pomiedzy wektorami przyspieszenia i prędkości liniowej
wynosi α. Należy obliczyć stosunek przyspieszenia dośrodkowego do stycznego.(α=30 stopni)
| ad | |
= tg α | |
| as |
Mamy zależność z trójkąta prostokątnego:
| ac | ||
sinα = | → ac = asinα | |
| a |
| ar | ||
cosα = | → ar = acosα | |
| a |
| ac | asinα | ||
= | = tgα = ... | ||
| ar | acosα |