Obliczyć pole całkowite sześcianu o przekątnej 30 ;)
Madzia: Pomoże ktoś?

Proszę bardzo

Oblicz pole całkowite sześcianu o przekątnej d=30
3 sty 20:19
Basiek: d=a√3=>a=....
PC=6a2
3 sty 20:20
Rivek: Zrób rysunek i zaznacz sobie przekątną. Zobaczysz wtedy trójkąt prostokątny złozony z
przekątnej bryły (przeciwprostokątna) i z przekątnej podstawy (a√2) i z krawędzi (a)
I z tw. Pitagorasa
d2=a2+(a√2)2
a−krawędź
No i pole całkowite to 6a2
3 sty 20:23
Madzia: Może mi to ktoś prościej wytłumaczyć może być nawet na gg 9195170, oprócz tego muszę wykonać
jeszcze jedno zadanie. Obliczyć objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym
przekątna podstawy wynosi 6 a jego wysokość 9.
3 sty 20:36