Oblicz pole obszaru ograniczonego
Edzio: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji:
| | 1 | |
y=|x−2|+1 i y=|( |
| )x−1|+3 |
| | 2 | |
Nie wiem jak się do tego zabrać, a wpisując treść zadania w google wyskakują zadania z całkami
− a to zadanie z liceum.
3 sty 20:18
Krzysiek: narysuj sobie te funkcje i przedziel prostą x=2 na dwa obszary (dwa jednakowe) i policz jeden z
nich
np. przyjmując za podstawę bok: A=(2,0) i B=(2,3)
3 sty 20:21
-:):
... to rysuj wykresy ... nakładaj ... i licz pola trójkątów ...−
3 sty 20:27
-:):

Krzysiek .... a to nie będzie tak

?
3 sty 21:04
Krzysiek:

punkty przecięcia to:
(−2,5),(6,5)
tylko że tam błędnie podstawę napisałem jeden z punktów to A=(2,1)
3 sty 21:20
Edzio: A jak obliczyć pole tego trójkąta (po podziale)? I jeszcze jeden przykład, w którym dziwny
wykres mi wychodzi:
y=|2x|−2 i y =|x−1|+1
3 sty 23:06
Edzio: Do przykładu który napisałem powyżej znalazłem takie rozwiązanie:
A=(2,2) B=(−4,6) oraz wierzchołki wykresów C=(0,−2) i D=(1,1)
obszar między nimi to czworokąt ADBC
rozbijam na ΔADC i ΔBDC
P=1/2 W(CD,CA)+ 1/2W(CD,CB)=1/2W([1,3],[2,4])+1/2W(1,3],[−4,8])=
1/2I4−6I+1/2I8+12I=1+10=11
Może ktoś napisać co to za wzór powyżej ?
4 sty 00:05
Edzio: Znalazłem, jest to wzór z metody wyznacznikowej
5 sty 00:03