dla chetnych
aniajozek: boki trojkata ABC maja dlugosc 13cm , 20cm, 21cm, oblicz:
a) pole trojkata abc
b) dlugosc promienia okregu opisanego na tym trojkacie
c) dlug. promienia okregu wpisanego w ten trojkat
d) sinus najmniejszego kata w trojkacie abc
3 sty 20:16
norka:
15 lip 18:12
bezendu:

a)
p−połowa obwodu
p=27
P=
√p(27−13)(27−21)(27−20)
P=126 cm
2
b)
d) 13
2=21
2+20
2−2*20*21*cosα
15 lip 18:25
Mila:
Dobrze, ale rysunek mogłeś inaczej opisać.
15 lip 19:01
bezendu:
Czemu inaczej ?
15 lip 19:02
Mila:
Masz naprzeciw najkrótszego boku największy kąt. Rysunek ma w pewnym przybliżeniu obrazować
sytuację. To pomaga w wielu przypadkach.
15 lip 19:20
bezendu:
Nie przemyślałem tego, z planimetrii nigdy nie byłem dobry.
15 lip 19:22