Algebra
Szymus ;*: 3. Jacek zbierał w skarbonce monety. Gdy skarbonka była już pełna, przeliczył zebrane
monety. Okazało się, że zebrał a pięciozłotówek, dwuzłotówek było o piętnaście więcej
niż pięciozłotówek. W skarbonce były również złotówki. Złotówek było dwa razy mniej niż
pięciozłotówek. Jaką sumę pieniedzy zebrał Jacek?
25 mar 15:58
zzzz: a*5zl − ilosc pieciozlotowek
a*2zl+15*2zl − ilosc dwuzlotowek
a/2*1zl − ilosc zlotowek
5zl*a+2zl*a+15*2zl + a:2*1zl
a(5zl+2zl+1/2zl)=30zl
a*(7 i 1/2 zl)=30zl
a=4
5zl*4+2zl*4+15*2zl + 4:2*1zl=20zl+8zl+30zl+2zl= 60zl
25 mar 17:09
tim: 5zł − a
2zł − a + 15
Suma:
| | 1 | |
5 (a) + 2 (a + 15) + 1 ( |
| a) |
| | 2 | |
25 mar 17:11
tim: zzz..
| | a | |
5zl*a+2zl*a+15*2zl + |
| *1zl Jak ci to wyszło dalej?... |
| | 2 | |
a(5zl+2zl+1/2zl)=30zl
25 mar 17:14
zzzz: oj zle zle przepraszam

!
25 mar 17:21
zzzz: 5a+2a+30+1/2a=7 i 1/2a+30
25 mar 17:22