funkcja wymierna
Bartek: http://www.zadania.info/d29/2914848
Wszystko w tym zadaniu łapię z wyjątkiem jednego. Mam x≠0, ale:
liczę Δ, Δ>0 i fajnie, liczę x1 i jest, ale gdy liczę x2, to mam x2=m+1. No to wpadłem na to,
że muszę sprawdzić dla jakich m moje x2 równe jest zero. I wychodzi, ale co ja mam z tym
zrobić, skoro to moje m to tak na prawdę "y" ? Jeżeli mam m≠−1, to jest to sprzeczne z
zamysłem zadania. Bo wychodzi mi, że zbiorem wartości jest R \ {−1} a odpowiedź powinna być po
prostu R.
3 sty 20:03
Bartek: Odświeżam,bo zjechało do dołu. Nie wiem co mam zrobić z tym drugim x2=m+1.
3 sty 20:51
Krzych: Nie myl parametru ze zmienną! To bardzo częsty błąd w zadaniach z parametrem. Jeżeli m≠−1 to
wcale nie znaczy, że x=−1, a dziedzinę określasz dla zmiennej, a nie dla parametru.
3 sty 20:57
Bartek: Wiem. Zwróciłem na to uwagę, ale jest mały pikuś.
Tutaj mam zmienną.
A tutaj moje m jest już parametrem, chyba że nie jest?....
x
2 − mx − 1=0. I właśnie dlatego robi mi się w głowie mętlik,bo pierwszy x=−1 a drugi
x2=m+1 .
I teraz co to oznacza, że m=−1? Mam wtedy x2=0. A przecież założenie jest x≠0.
Tak sobie myślę. Czy w takim razie mam dwa różne emy? Bo już głupieję.
3 sty 21:10