A WIEC TEN POST JEST DLA NAJODWAZNIEJSZYCH
aniajozek: ZADANIA:
1) dane sa przedzialy A= (−2.1> , B =(0,+
∞) wyznacz sume iloczyn i roznice zbiorow ai b, podaj
przyklad liczby niewymiernej, nalezacej jednoczesnie do zbioru ai b.
2) rozloz na czynniki wyrazenia
8x
3 − 1
a
2−4a+4−b
2
| | 5 | | π | |
3) ze zbioru A ={ −√4 ; − |
| 2 ; |
| ; 5,(4) ; √3+1,3} wypisz wszystkie liczby ; |
| | 10 | | 2 | |
naturalne calkowite wymierne i niewymierne
4) rozwiaz nierownosc /3x−1/≤6
| | 5 | |
w tym zadaniu wyszlo mi x≥ − |
| dobrze? |
| | 3 | |
5) dane sa wyrazenia 1−x
2 + 10xy − y
2
a)stosujac wzory skroconego mnozenia rozloz wyrazenia na czynniki
b) oblicz wartosc wyrazenia dla x= (
4√16 − 3 )
−1 oraz y= (5
√5)U
−2/3
6) dane jest wyrazenie (x−1)
3−(x+2)
3
a)doprowadz wyrazenie do najprostszej postaci
b)wykaz ze dla kazdej liczby calkowitej x wartosc tego wyrazenia jest liczba calkowita ujemna
podzielna przez 9
| | 1 | | 1 | |
c) oblicz wartosc wyrazenia dla x=( |
| )1/3 (do potegi |
| to jest ) |
| | 27 | | 3 | |
7) na okregu o promieniu 1 opisano trapez prostokatny o kacie ostrym 60 stopni . oblicz obwod i
pole tego trapezu
8) punkt A lezy na jednym ramieniu kata o mierze 60 stopni w odleglosci 1dm od wierzcholka tego
kata. oblicz odleglosc punktu A od drugiego ramienia
| | cosα − sinα | |
9) oblicz wartosc wyrazenia |
| jezeli wiadomo ze tgα = 2 |
| | sinα | |
10)srodkowa w trojkacie prostokatnym poprowadzona z wierzcholka kata prostego wynosi 1. oblicz
pole kola opisanego na tym trojkacie.
3 sty 19:56
aniajozek: PROSZE KOGOS O ROZWIAZANIA
3 sty 20:06
Krzysiek: 1) suma A i B jest to zbiór należący zarówno do A i B
iloczyn to część wspólna tych zbiorów
2)
przydatne wzory:
a)wzór a
3 −b
3
b)wyciągasz a
2 przed nawias
b) wzór (a−b)
2 i (a−b)(a+b)=a
2 −b
2
3)wymierna, wymierna, niewymierna, wymierna, niewymierna
3 sty 20:18
aniajozek: prosze o zajecie sie moimi zadaniami
3 sty 20:43
Krzysiek: A ja proszę, abyś Sama spróbowała któreś chociaż zacząć, bo to nawet trudne zadania nie są
3 sty 20:48
aniajozek: zrobilam kilka
3 sty 20:55
aniajozek: potrzebuje wsparcia
3 sty 21:28