funkcja
dawid: pomoże ktoś...?
Narysuj wykres funkcji f(x)=
√sin2 (x+(π/2)) podaj:
a) okres podstawowy funkcji f (co to jest

?)
b)rozwiązanie równania f(x)
c) rozwiązanie nierówności f(x)< 1/2 dla X ∈ <0, 2π>
Ja zdaje matematyke podstawy na maturze a facetka daje nam zadania z rozszerzenia
25 mar 15:56
dawid: prosze....
25 mar 17:28
Mickej: ok no to co do rysowania to tak
najpierw taki czar
√a2=|a| tzn wartość bezwzględna więc mamy tak
f(x)=|sin(x+(π/2))| teraz można wiedzieć że
sin(x+(π/2))=cosx więc
f(x)=|cosx| a narysować takie cudo juz chyba dasz rade bo to jest zwykła cosinusoida
tylko że to co jest na minusie odbijasz na plus
a)tzn co jaką wartość funkcja sie powtarza okres w tym przypadku to π
b) 0=|cosx| to chyba dasz sobie rade a jesli nie to rozwiązanie to
c) to juz dasz sobie rade sama
25 mar 17:52
Mickej: sam

sory za zła osobe ale słabo czytam
25 mar 17:57