Równanie z trygonometrii
Anonymus: Równanie − trygonometria
Wie ktoś może jak to zrobić

XD Pilne ^^
Z góry dziękuję XDD
*a i jakbym mogła prosić to jak najprościej, bo mam problem z trygonometrią* ^^ XDD Dzięki
3 sty 19:42
bartek: ale co tu trzeba zrobic, napisalas rownanie i jestes zadowolona ze umiesz pisac wiec jeszcze
polecenie przepisz
3 sty 19:46
Anonymus: No przecież napisałam rozwiąż równanie

O.O XDD W temacie napisałam... Poza tym jest napisane
równanie z trygonometrii i znak równa się w tym co napisałam... Jeszcze jakieś argumenty
podać

XDDD Jeśli umiesz to rozwiązać bd wdzięczna
3 sty 19:49
kylo1303: | | α | |
zastosuj wzor cos(2* |
| ), skorzystaj z jedynki trygonometrycznej tak zeby skrocic sobie |
| | 2 | |
jedynki, potem wylaczasz przed nawias i liczysz.
3 sty 19:50
Anonymus: Nie rozumiem dalej TT Możesz to rozwiązać kylo1303
3 sty 19:52
otsu: Też mam problem z tym zadaniem ^^ Może je ktoś rozwiązać i wytłumaczyć
3 sty 20:40
kylo1303: Mozna rozwiazac na 2 sposoby:
Sposob I:
1=cos0
| | x | | x−0 | | x+0 | | x | | x | | x | | x | |
cos0+cosx+cos |
| =2*cos |
| *cos |
| +cos |
| =2cos |
| cos |
| +cos |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | | x | |
2cos2 |
| +cos |
| =2cos |
| (cos |
| +1)=0
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Drugi:
| | x | | x | | x | | x | | x | |
1+cosx+cos |
| =1+cos(2* |
| )+cos |
| =1+cos |
| +(2cos2 |
| −1)= (dalej to samo) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3 sty 20:48