d
morelcia: prosze o pomoc Na pewnej trasie znajduje sie 13 stacji benzynowych, każdy z 10
przejeżdżających samochodów zatrzymuje sie przy jednej losowo wybranej stacji. Jakie
jest prawdopodobieństwo,że każdy samochód zatrzyma sie przy innej stacji
25 mar 15:55
Janusz: zdarzenie elementarne: ciąg 10− elementowy ze zbioru 13− elementowego{1,2,3,...,13}. Aby
obliczyć |Ω| korzystamy ze wzoru na wariacje z powtórzeniami |Ω|= 1310 .
Ilość zdarzeń elementarnych sprzyjających zdarzeniu losowemu A ( każdy samochód zatrzyma
się przy innej stacji) wynosi |A|= 13!/ ( 13−10)! − (w tym przypadku korzystamy ze
wzoru na wariacje bez powtórzeń).
P(A)= |A|/ |Ω|
25 mar 16:37
morelcia: dzieki bardzo
25 mar 17:58