przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
Mark Knopfler07: przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
błagam o pomoc to pilne, jak tego nie zrozumię do jutra to zginę

1+cos(α)+cos(
α2)
no właśnie idąc dalej dostaje cos0+cos(α)+cos(
α2)
co równa sie wg wzoru 2cos(
α2)*cos(
−α2)
no i co dalej z tym począć?
Jak rozwiązywać takie rzeczy....
czy ktoś może mi pokazać też jak zrobić przykład 1+sinα+cosα+tgα
bo wiem tylko tyle że należy rozpisać tanges a następnie jakby pogrupować
(1+cosα)+(sinα+
sinαcosα)
nastpępnie w drugim nawiasie najpierw wyłączam sinusa sprowadzam do wspólnego mianownika i
otrzymuje coś takiego
1+cosα+
sinα+cosαcosα
proszę też o rozpisanie mi przykładu
sinα+cosα
bo nie bardzowiem jak zamienic sin na cos bez jedynki trygonometrycznej
3 sty 19:12
kylo1303: do pierwszego:
| | α | |
skorzystaj ze wzoru cos(2* |
| ), potem z jedynki trygonometrycznej, jedynki ci sie skroca i |
| | 2 | |
zostanie tylko wylaczyc przed nawias.
3 sty 19:17
kylo1303: | | cosx+cos2x+sinxcosx+sinx | | cosx(cosx+1)+sinx(cosx+1) | |
1+cosx+sinx+tgx= |
| = |
| =
|
| | cosx | | cosx | |
| (cosx+1)(sinx+cosx) | | 1 | |
| =(cosx+1)(sinx+cosx)* |
|
|
| cosx | | cosx | |
Czy taka postac cie satysfakcjonuje?
3 sty 19:21
Mark Knopfler07: pardon...ale chyba tak słodko nie będzie bo się machnąłem w pierwszym powinno być pod koniec
2cos(α2)*cos({−α}{2}) +cos({α}{2})
ale chwilę cosinus to funkcja parzysta...wydaje mi się więc moge to zapisać dalej jako
2cos(α2)*cos(α2) +cos(α2)
teraz wyłącze sobie przed nawias cos(α2)
i mam cos(α2)(2cos(α2)+1)
dobrze?
możesz popatrzyć pozostałe....
3 sty 19:31
Mark Knopfler07: jak rozpisałeś jedynke w przykładzie 2? bo zabardzo nie widze tego.
3 sty 19:35
Mark Knopfler07: o kurcze ty tam nic nie rozpisywałeś...Możesz jeszcze dopomóc z ostatnim?
3 sty 19:37
kylo1303: sinα+cosα? To chyba tylko z jedynki trygonometrycznej da sie ruszyc

A apropo tego co
napisales to chyba zle uzywasz wzorow:
| | x+y | | x−y | | α | |
2cos |
| cos |
| oraz wiesz ze x=α a y= |
| , to:
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | | | | | 3α | | α | |
2* cos |
| *cos |
| =2*cos |
| *cos |
| ale to ci niewiele da. |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
3 sty 19:44
kylo1303: W przykladzie 2 sprowadzilem wszystko do wspolnego mianownika. Ty tez dobrze robiles tylko przy
sprowadzeniu do wspolnego mianownika sie pomyliles bo powinien byc sinαcosα a nei sam
sinα
3 sty 19:46
Mark Knopfler07: dlaczego zle? gdy jestem w fazie cos0+cosα+cosα/2
to według wzoru równa się 2cos(0+α)/2 * cos(0−α)/2 + cosα/2
3 sty 19:53
kylo1303: | | α | |
to jest dobrze, po prostu tam nie dopisales na poczatku "cos |
| " wiec sadzilem ze |
| | 2 | |
skorzystales ze wzoru na 2och ostatnich wyrazach. Sry za zamieszanie. Urok zadan z
trygonometrii jest taki, ze same wzory nic nie dadza, jesli nie wiesz jak i kiedy je
zastosowac. Jak zle zastosujesz to mozesz sie meczyc do swojej smierci i nic nie wyjdzie
3 sty 19:59
kylo1303: Wiec podsumowujac to oba przyklady zrobiles "prawie" dobrze

Bo tak jak robisz tez oczywiscie
wyjdzie.
3 sty 20:01