równania
patryk: Rozwiąż równania:
a) (x−3)(x+2)(2x−3) = 0
b) (x2+5x−6) (9−x2) = 0
c) x3+x2−x−1 = 0
Bardzo proszę o pomoc!
3 sty 19:08
aa: a) x− 3 = 0 v x + 2 = 0 v 2x − 3 = 0
3 sty 19:10
kylo1303: a) x=3 v x=−2 v x=1,5
b) x=3 v x=−3 v x=−6 v x=1
c) x2(x+1)−(x+1)=(x+1)(x2−1)=(x+1)(x+1)(x−1)=0 ⇒ x=−1 v x=1
3 sty 19:10
aa: b) ( x +2) (x + 3)( x+ 3 ) ( x+ 3) = 0
i dalej tak jak w przykladzie a musisz przyjąc że każdy nawias = 0
3 sty 19:11
bartek: a) kazdy nawias przyrównujesz do zera.
(x−3)
x−3=0/+3
x=3
(x+2)
x+2=0/−2
x=−2
(2x−3)
2x−3=0/+3
2x=3 /:2
x= 1,5
b) delta w pierwszym
w drugim przyrównujesz
(9−x2)
9−x2=0
9=x2
x1=3 v x2=−3
3 sty 19:58