geometria z technikum
Eluśka:

Długość odcinka AB wynosi 9 cm. Oblicz długość odcinka AC. Starałam się obliczyć zadanie
poprzez cosinusa kąta 30, jednak nie wychodzi.
3 sty 19:07
3 sty 19:08
Eluśka: w sensie: cos 30=|ac|/9?
3 sty 19:10
Eluśka: w sensie: cos 30=|ac|/9?
3 sty 19:11
3 sty 19:13
bezsilna: a no tak sory za pomylke
3 sty 19:13
Eluśka: 2x = 9
√3
x=4,5
√3
si?
3 sty 19:21
Krzych:

Ludzie, czemu Wy nie znacie zależności w trójkącie o kątach 30, 60, 90 stopni? To jest
absolutna podstawa do większości zadań z planimetrii oraz stereometrii! Że już pominę fakt, że
dużo łatwiej wychodzić z tego zamiast babrać się w bagnie funkcjii trygonometrycznych.
3 sty 19:21
Krzych:

Ludzie, czemu Wy nie znacie zależności w trójkącie o kątach 30, 60, 90 stopni? To jest
absolutna podstawa do większości zadań z planimetrii oraz stereometrii! Że już pominę fakt, że
dużo łatwiej wychodzić z tego zamiast babrać się w bagnie funkcjii trygonometrycznych.
3 sty 19:21
Krzych: A zadanie zrobiłaś źle, bo tg30=√33 a nie √32. I o tym właśnie mówię, korzystając
z trygonometrii łatwo się pomylić, a korzystając z pewnych oczywistyh zależności (na których
znajomość można się oczywiście powołać na maturze na przykład) jest dużo łatwiej.
3 sty 19:24
Eluśka: liczony był cosinus a nie tangens.
3 sty 19:25
Krzych: To z cosinusa to ja w ogóle nie wiem jak Ty to zamierzałaś policzyć. Ja rozumiem, że w
technikach są ludzie, których nie chcieli przyjąć do żadnego liceum, ale pewne wiadomości są
absolutnie elementarne i każdy uczeń szkoły ponadgimnazjalnej powinien je znać.
3 sty 19:30
Eluśka: dziękuję za pomoc!
3 sty 19:30