a
bezsilna: kylo1303 dasz mi jakąś wskazówkę do zadania ? proszę ?
prosta DE równolegla do podstwy AB dzieli trójkąt ABC na dwie figury o równych polach. oblicz w
jakim stosunku prosta DE dzieli boki AC i BC tego trójkąta blagam o pomoc
3 sty 19:01
bezsilna:
3 sty 19:12
-:):

Trójkąty ABC i DEC są podobne ... łatwo policzysz skalę podobieństwa ...
3 sty 19:22
bezsilna: hmm ale jak?
3 sty 19:25
bezsilna: k = 1 ?
3 sty 19:29
-:):
chyba żartujesz ... wczytaj się w treść ... pole trójkąta ABC jest dwa razy większe niżeli ΔDEC
3 sty 19:31
bezsilna: k = √2 ?
3 sty 19:33
-:): pewnie
3 sty 19:33
bezsilna: i co mam dalej zrobić ?
3 sty 19:35
-:):
a o co pytają w zadaniu ...

? −
3 sty 19:37
bezsilna: o to w jakim stosunku prosta DE dzieli boki AC i BC tego trójkąta. ja nie rozumiem tego.
obliczylam skale podobienstwa i co teraz?
3 sty 19:40
-:): | | IADI | |
... jeśli będziesz chciała policzyć |
| ... to proste rachuneczki −  |
| | IDCI | |
3 sty 19:43
bezsilna: W stosunku 1 : 2?
3 sty 19:45
kylo1303: Zeby latwiej ci bylo liczyc mozesz oznaczyc sobie |DC| jako x, wtedy poznasz dlugosc AC (w
zaleznosci od x). AD=AC−DC
3 sty 19:48
bezsilna: |AD| = √2 x ?
3 sty 19:51
kylo1303:
3 sty 19:53
bezsilna: | | √2x | |
a jeżeli |AB| = x to |DE| = |
| ? |
| | 2 | |
3 sty 19:58
bezsilna: | | y (2 − √2 ) | |
jeśli |AC| = y to |AD| = |
| ? |
| | 2 | |
3 sty 20:02
bezsilna: hmm?
3 sty 20:05
kylo1303: Skad ci sie wzielo AB?
To drugie dobrze, tyle ze wydaje mi sie ze nieco bardziej skomplikowane obliczenia niz jakbys
oznaczyla CD=x
3 sty 20:05
kylo1303: To AB to dobrze policzylas, ale nie wiem po co xD
3 sty 20:06
bezsilna: czyli jeśli DC − x to AD = x ( √2 −1) ?
3 sty 20:08
kylo1303: tak, to teraz policz stosunek
3 sty 20:09
bezsilna: no ja też nie wiem..
3 sty 20:09
bezsilna: 1 : √2 − 1 ?
3 sty 20:10
bezsilna: o nie to nie tak
3 sty 20:11
bezsilna: √2 +1 ?
3 sty 20:12
kylo1303: a jak?
3 sty 20:12
kylo1303: | | |AD| | | |CD| | |
To zalezy jaki stosunek liczysz: |
| czy |
| |
| | |CD| | | |AD| | |
3 sty 20:13
bezsilna: mam jeszcze jedno zadanie :
bok pięciokąta foremnego ABCDE ma długosc a
a) udowodnij ze kazda przekątna pięciokąta foremnego jest rownolegla do jednego z boków
b) wykaż że FC = CD = a
| | a ( 1 + √5) | |
c ) wykaż ze każda przekątna tego pięciokąta ma długosc d równą |
| |
| | 2 | |
3 sty 20:14
3 sty 20:15
bezsilna: co do tego następnego zadania to do a wystarczy tyle ze ze przekątna z 3 bokami tworzy trapez a
posatwy trapezu są zawsze równoległe?
3 sty 20:16
kylo1303: juz nie bede calosci rozwiazywal bo zamierzam isc cos zjesc, siedze tutaj od ponad 2h.
a− zauwaz ze przekatna tworzy trapez. Jak przedluzysz ja sobie to mozesz powyznaczac katy
naprzemianlegle.
b− nie wiem co to F, CD to w koncu bok wiec musi sie rownac a
3 sty 20:20
bezsilna: F to punkt przecięcia się przekątnych EB i CA
3 sty 20:22
kylo1303:

Katy zaznaczone sa jednakowe i wynosza 36. trojakty ABC i ABE sa przystajace, wiec ABF tez jest
rowny 36 wiec BFC=72=FBC. Z tego widac ze trojkat BFC jest rownoramienny i CF=CB=a
3 sty 20:32
kylo1303: I ja tym akcentem koncze dzisiejsza przygode z matematyka

w podpunkcie c niech pomoze ktos
inny.
3 sty 20:33
bezsilna: dziękuję bardzo

i smacznego !
3 sty 20:33