jesli kąt α jest ostry i sin α =0,8, to:
daniel: jesli kąt α jest ostry i sin α =0,8, to:
3 sty 18:58
Krzych: jesli kąt α jest ostry i sin α =0,8, to w nocy jest ciemno − z punkty widzenia logiki to zdanie
jest prawdziwe. Zprecyzuj to swoje "to". Zadaj konkretne pytanie na które chcesz uzyskać
odpowiedź.
3 sty 19:26
daniel: sa takie odpowiedzi ale musz miec to zadanie wyliczone

A.α=30
o
B.α<60
o
C.α=60
o
D.α>60
o
....
3 sty 19:33
daniel: .......
3 sty 19:42
bartek: sin 0,8 = 54 stopnie wiec sobie odpowiedz
3 sty 19:44
bartek: odp b
3 sty 19:45
Krzych: Musisz sobie narysować sinusoidę dla przedziału <0 , π2> Zauważ, że na tym przedziale
funkcja jest rosnąca.
sin30o=12 12<0,8 zatem α>30o.
sin60o=√32 √32≈0,866 √32>0,8 zatem α<60o
3 sty 19:53
Krzych: bartek wybacz, ale Twoje rozwiązanie jest trochę bez sensu moim zdaniem.
3 sty 19:55
daniel: dzieki wielki
3 sty 19:57
bartek: Krzych: ja poprostu odczytałem z tablic wartość sinusa dla 0,8
3 sty 19:59
Krzych: No to widzisz nie miałeś racji. Bo sinus jest funkcją okresową, zatem przyjmuję wartość 0,8
również dla kąta rozwartego. W sumie w związku z tym prawdziwa jest też odpowiedź d. Żeby ją
wykluczyć musisz na początku założyć, że rozważasz sinusa tylko w przedziale <0 , π2>.
Jeżeli nie jest podane, że α jest na przykład jednym z kątów w trójkącie prostokątnym to
zadanie staję się już bardziej problematyczne
3 sty 20:04
bartek: A to dziękuje, będę mial nowa umiejetnosc a Ciebie daniel przepraszam za nieświadome
wprowadzenie w błąd.
3 sty 20:05
Krzych: Narysuj sobie w jednym układzie współrzędnych funkcje y=sinx oraz g=0,8 i zobacz, że wykresy te
przetną się nie tylko w jednym punkcie, to zobaczysz o co mi chodzi.
3 sty 20:12
daniel: SPOKO ale dziekuje ze uzyskalem wazna dla mnie odpowiedz
3 sty 20:15
luki: Krzych ale w treści masz podane kąt a jest ostry, zatem wybierając odp d od razu popełniasz
błąd, bo skoro a jest ostry to jest mniejszy od 90 stopni a odp d wskazuje na a>90 wiec odpada
mordeczko
10 gru 12:57