tangens kąta ostrego
Jayna: w trójkącie prostokątnym o kącie ostrym 20 stopni jedna z przyprostokątnych jest o 5cm
dłuższa od drugiej. Oblicz dłucości przyprostokątnych tego trójkąta
25 mar 15:46
piotrek: tg20 stopni = x/ (5+x)
25 mar 15:52
syluu ^^: Do obliczenia długości przyprostokątnych należy posłużyć się funkcją tangens.
tgα= x/x+5
z tablic:
tg20= 0,36397
0,36397= x/x+5 // * (x+5)
0,36397x + 1,81985= x
1,81985= 0,63603x
x=2,86
Zatem krótsza przyprostokątna ma w przybliżeniu 2,86cm, a dłuższa 7,86cm.
Spr.:
tg20= 2,86/7,86= 0,36386 − zatem bardzo blisko zgodnie z tablicami
1 paź 18:05