zbiorem rozwiazan nierownosci x^2> 5x jest
daniel: zbiorem rozwiazan nierownosci x
2 > 5x jest

prosze o odpowiedz
3 sty 18:34
daniel: pomoże ktoś
3 sty 18:59
Pan: przenieś 5x na drugą strone wylicz delte i miejsca zerowe i zbiór wyznacz na wykresie
3 sty 19:02
Math: x2>5x
x2−5x>0
Δ=25−4*1*0=25
√Δ=5
x1=5−5/2−−>>x1=0
x2=5+5/2−−>>x2=5
x∊(0,5)
3 sty 19:10
daniel: dzieki
3 sty 19:19
Konrad: to zadanie jest źle

Miejsca zerowe obliczone są dobrze jednak przedział ma być całkiem inny.
x∊ (−
∞,0) ∪ (5, +
∞)
3 sty 19:27
kylo1303: Po co liczyc delte, latwiej wylaczyc x przed nawias (nie zawsze trzeba robic automatycznie).
3 sty 19:29
daniel: thx ziomus
3 sty 19:30
Math: taa sorry, pomyłka przy przedziałach
3 sty 20:33
Eta:

x
2−5x>0
x(x−5)>0
x
1=0 x
2= 5 i ramiona paraboli do góry
odp; x∊(......................
3 sty 20:38