ciąg arytmetyczny
ołówek: 2, a, b, c, d, e, 20
Polecenie: Wyliczyć a, b, c, d, e tak, żeby te liczby tworzyły ciąg arytmetyczny.
3 sty 18:17
hubert: 20−2=18
18:6=3
r=3
a=5
3 sty 18:21
ołówek: wielkie dzięki

a powiedz mi jeszcze dlaczego 18 jest dzielone przez 6 jeśli mam wyliczyć 5
liczb ?
3 sty 18:23
hubert: masz tak jakby 6 przerw, czyli jakby 6 razy pojawiała się ta różnica
3 sty 18:24
ołówek: ok, rozumiem, jeszcze raz wielkie dzięki
3 sty 18:25
kylo1303: a1=2
a7=20
a7=a1+6r
20=2+6r
r=3
3 sty 18:25
ołówek: wielkie dzięki kylo1303
3 sty 18:26