parametr
adam: Prosze o pomoc... nigdy nie mogłem tego zrozumieć mógłby mi ktoś pomóc?
Dla jakiego parametru m równanie log1/2 (x+3)−1=m ma pierwiastek większy od (−2)
25 mar 15:29
Sabin: Zapisz równanie:
log1/2(x+3) = m+1
Skorzystaj z definicji logarytmu, czyli logab = c <=> ac = b
Wyznacz x w zależności od m i wykorzystaj warunek x > −2, zamiast x podstawiając tą
"zależność". Zostaje Ci do rozwiązania nierówność wykładnicza. Mi wyszło m < −1.
25 mar 15:34
adam: hmm spróbuje... dzięki wielkie
25 mar 15:38
piotrek: mnie wyszlo m>1
25 mar 15:45
piotrek: a nie, m< −1 , Sabin ma rację
25 mar 15:49
adam: może ktoś by jednak umiał bardziej to rozpisać....?
25 mar 17:48
Sabin: Z tego wzoru, który napisałem Ci na początku dostaniesz:
| | 1 | | 1 | |
( |
| )m+1 = x + 3, czyli x = ( |
| )m+1 − 3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Teraz wiesz, że x > − 2, czyli ( |
| )m+1 − 3 > − 2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Stąd: ( |
| )m+1 > 1, zaś 1 = ( |
| )0 |
| | 2 | | 2 | |
Ponieważ podstawa jest mniejsza od 1, porównując wykładniki zmieniasz znak nierówności.
Dostaniesz m + 1 > 0, czyli m < −1
25 mar 17:53
Sabin:
Tam na samym końcu mały błąd. Powinno być m + 1 < 0
25 mar 17:57
Mickej: nie wyznaczyliscie jeszcze dziedziny ale to nie wpływa na rozwiązanie
25 mar 18:01