nierownosc
misza: Jak to obliczyć
3 sty 18:16
misza:
3 sty 18:21
-:):
| n! | | n! | |
| < |
| ... ⇒(n+1) n>n n ... co jest spełnione dla ...  ? |
| (n+1)n | | nn | |
3 sty 18:31
-:):
| n! | | n! | |
| < |
| ... ⇒(n+1) n>n n ... co jest spełnione dla ...  ? |
| (n+1)n | | nn | |
3 sty 18:31
misza: Możesz dokładniej sprecyzować pytanie, bo nie za bardzo rozumie. Ten przykład jest z
monotoniczności ciągu
3 sty 18:34
misza:
3 sty 18:47
kylo1303: Po pierwsze powinno byc jeszcze zalozenie n∊N
+ jak mniemam.
(n+1)
n>n
n Pytanie brzmi dla jakich n jest to spelnione (mozesz sobie ro rozwiazac, problemu
raczej nie powinno byc

)
3 sty 18:49
misza: tak dokładnie, raczej problem jest niestety ogromny
3 sty 18:50
kylo1303: Tzn zle sie wyrazilem, rozwiazac jako tako to nie rozwiazesz, ale chodzi bardziej o wniosek.
Tako przyklad (2+1)2>(2)2 (moze to cie naprowadzi)
3 sty 18:51
misza: czyli na podstawie tego wychodzi że ciąg jest rosnący
3 sty 18:52
3 sty 19:02
kylo1303: Nie, na podstawie tego wychodzi:
(n+1)
n>n
n ⇔ n+1>n czyli dla n∊R
| | n! | |
A ty chcesz pokazac ze ciag an= |
| jest rosnacy? Bo jakos nie widze takiego pytania. |
| | nn | |
Chcialas wiedziec jak to obliczyc to ci wyzej kolega napisal.
3 sty 19:02
-:):
to Ty kolego wpisz całe zadanie ... nie będziemy się tu domyślać ...
Skoro n! ...to wiadomo że n to liczba naturalna i oczywiste założenie
Z dwóch ułamków o jednakowych licznikach mniejszy jest ten, który ma większy mianownik
3 sty 19:03
kylo1303: Przy czym pamietaj ze n∊N
+ bo to tez wazne
3 sty 19:03
misza: mam zbadać monotoniczność ciagu tego
Po wstawieniu liczb ten ciąg jest malejący
3 sty 19:05
misza:
3 sty 19:14
kylo1303: | | (n+1)! | | n! | | (n+1)n! | | n! | |
en+1−en= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | (n+1)n+1 | | nn | | (n+1)n*(n+1) | | nn | |
| | n! | | n! | | 1 | | 1 | |
|
| − |
| =n!* ( |
| − |
| )
|
| | (n+1)n | | nn | | (n+1)n | | nn | |
| 1 | | 1 | |
| < |
| bo (n+1)n>nn.
|
| (n+1)n | | nn | |
| | 1 | | 1 | |
Z tego wynika ze roznica |
| − |
| <0 wiec en+1−en<0 −> ciag malejacy |
| | (n+1)n | | nn | |
3 sty 19:34