&: 83x−3*82x−6*8x+8≥0
(8x)3−3*(8x)2−6*8x+8 ≥0
8x=t t>0
t3−3t2−6t+8≥0
Z Hornera wyszło mi, że jednym z pierwiastków jest 1
(t−1)(t2−2t−8)≥0
Δ=36 √Δ=6
t1=4 t2=−2
(t−1)(t−4)(t+2)≥0
Po rozwiązaniu wychodzi przedział:
t∊<−2;1>∪<4;+∞)
Dalej nie wiem jak zrobić, zaciąłem się, więc proszę o pomoc
3 sty 17:58
Krzysiek: jeżeli t>0 to t2 =−2 odrzucasz...
jak masz przedział to potem wracasz do podstawienia
3 sty 18:02
-:):
... a dalej to już tylko odczytać x i określić nowe przedziały
3 sty 18:09
&: po wyeliminowaniu −2 wyszedł przedział:
(−∞;1>∪<4;+∞)
(t−1)(t−4)≥0
(8x−1)(8x−4)≥0
8x=1 =>x=0
8x=4 => x=23
3 sty 18:14
&: A przedział końcowy:
(−∞;0>∪<23;+∞)
3 sty 18:16