..
morelcia: Rzucamy sześcienną kostką do gry (oczka od 0 do 5) i krążkiem (z jednej strony ma 1 a z
drugiej 2 oczka). Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A−suma wyrzuconych oczek jest
najwyżej równa 5 B− wartość bezwzględna z różnicy wyrzuconych oczek jest liczba pierwszą
obliczyć prawdopodobieństwo zdarzeń : A' , B' , AUB , A (iloczyn)B, AUB'
25 mar 15:10
Janusz: Mamy 12 zdarzeń elementarnych { 01,11,21,...51,02,12,...,52}, |Ω|=12
A={01,11,21,31,41,02,12,22,32}
B={01,21,41,12,32,52}
P(A)= 9/12 P(A)=3/4
P(B)=6/12 P(B)=1/2
P(A')=1−3/4=1/4
P(B')=1−1/2=1/2
AUB={01,11,21,31,41,02,12,22,32,52} P(AUB)= 10/12
AnB={01,21,41,12,32} P(AnB)=5/12
AUB'= {01,11,21,31,41,02,12,22,32,51,42} P(AUB')=11/12
25 mar 18:18