trygonometria
ewka389: hmmm...."Punkty A,B,C ,D sa kolejnymi wierzchołkami równoległoboku, w którym IABI=10cm,
IADI=8cm, cosI>BCDI=12/13. oblicz pole tego równoległoboku.− proste zadanko tyle ze
zupełnie nie wiem jak zamienić cos na sinus jak nie mam podanego kąta.....szperam w ych
notatkach z zeszlego roku i nie wiem....jak to zle zrobic sobie przerwe na mature

rok
to jednak dlugo i czlowiek zapomina...moze mi ktos pomoze?
25 mar 15:08
piotrek: |AD| = |BC|
dorysowujemy sobie wysokosc |BE|
cosα =|EC| / |BC| =>|EC| = |BC|* cosα
EC = 8cm * 12/13 = ..
pozniej z tw. pitagorasa
|EC|2 + |BE|2 = |BC|2
|BE| = √|BC|2 − |EC|2
mamy wysokosc, obliczamy pole
P = [ (AB + CD)* |BE| ] : 2
25 mar 15:29
Bogdan:
Witam jeszcze raz.
sinα wyznaczamy z jedynki trygonometrycznej:
sinα = √1 − cos2α = 513
lub sinα = −513 ta wartość nie spełnia warunków zadania.
pole P = |AB| * |AD| * sinα
26 mar 14:00