Robin: Podstawy trapezu ABCD mają długość |AB|=10, |DC|=6. Punkt K jest środkiem bokuAD, a punkt
: jest środkiem boku BC. Przekątna AC przecina odcinek KL w Punkcie M, a przekątna BD
przecina odcinek KL w punkcie N. Oblicz długość odcinków: KM MN NL.
27 kwi 23:58
Jakub: Wprowadź takie oznaczania:
x=KM
y=MN
z=LN
Z tw. Talesa masz:
x+y=5
y+z=5
No i cały KL=8 czyli
x+y+z=8
Trzy równania, trzy niewiadome tylko rozwiązać.
28 kwi 15:41
Robin: do czego zastosować tutaj tw. Talesa? To musi być jakiś kąt przecięty przez 2 proste
rówoległe tak?
28 kwi 21:47
29 kwi 21:12