Prawdopodobieństwo! :)
Basiek: W grze domino korzysta się z 28 kostek, które na każdym z dwóch pól mają jedną z liczb od 0 do
6. W zestawie do gry znajdują się kostki z każdą kombinacją oczek i żadna z kombinacji się nie
powtarza. Z kompletu kostek domino wybrano w sposób losowy jedną kostkę. Oblicz
prawdopodobieństwo:
C) zdarzenia C, że wyciągając losowo drugą kostkę domina otrzymamy co najmniej na jednym polu
liczbę oczek równą liczbie jednego z pól pierwszej kostki, mającej różne liczby oczek.
Jestem w kropce− utknęłam przy Ω
3 sty 17:01
Basiek: Ja podbijam + dodaję wskazówki.
| | | |
Ω= | (  ) |
| | |
IAI=6+6= 12
3 sty 17:09
Basiek: up.
3 sty 20:06
Basiek: Ok. Ostatnia próba odświeżenia i idę płakać w jakimś ciemnym kącie nad moją niewiedzą.
3 sty 20:27
kylo1303: I czego tu jeszcze nie wiesz? Bo z tego co widze to masz |A| i Ω, do prawdopodobienstwa
wystarczy
3 sty 20:42
Basiek: Z tymi danymi, to ja wiem.
Tylko czemu do cholery IΩI wynosi tyle?
Przecież wybieramy 2 kostki ... a tu jak na dłoni jedna, jeszcze po odjęciu wczesniejszej.
Normalnie, nie pojmuję
3 sty 20:46
kylo1303: | | | |
Gdybys miala wylosowac dwie kostki to byloby | , ale masz powiedziane ze jedna kostka |
| | |
jest juz wylosowana, ty masz tylko zajac sie druga. Wiemy ze kostka pierwsza nie ma 2och
jednakowych pol, wiec sklada sie z 2och innych. Jako ze jest 7 kostek domina na ktorych
znajduje sie jakas jedna wartosc (np. 00,01,02,03,04,05,06), a jedna juz zostala wybrana to
zostaje nam 6, przy czym na pierwotnej kostce mamy 2 wartosci wiec zbior |A|=12
Przyklad: pierwsza kostka to 3 i 4
W pozostalej puli mamy 6 kostek z trojka i 6 kostek z czworka
3 sty 20:56
Basiek: W zasadzie chodziło mi głownie o Ω, bo mój mózg odmawia dalszego rozumowania, jak gdzieś się
machnę.Czyli −> "masz powiedziane ze jedna kostka jest juz wylosowana". Już łapię, dzięęęki
3 sty 21:03